Home / Ştiri / Diaspora / Votul prin corespondenţă : Întâlnire la Ambasada României din Viena !
FOTO : Mihai Anthony

Votul prin corespondenţă : Întâlnire la Ambasada României din Viena !

 

Votul prin corespondenţă : Întâlnire la Ambasada României din Viena !

FOTO : Mihai Anthony

Ambasadorul României în Austria, E.S. Domnul Bogdan Mazuru, a avut plăcerea să invite un grup de cetăţeni români la o întâlnire de informare cu Preşedinta AEP, Doamna Ana Maria Pătru, şi cu Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Domnul Dan Stoenescu, întâlnire desfăşurată în ziua de joi, 11 februarie 2016, la sediul Ambasadei României din Austria (Prinz-Eugen-Strasse 60, 1040 Viena).
Scopul acestei întâlniri a fost campania de informare, în rândul comunităţilor de români din afara ţării, cu privire la modul în care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot, inclusiv votul prin corespondenţă, campanie derulată de Ministerul Afacerilor Externe (M.A.E.), în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă (A.E.P.) din România, prima ţară vizitată fiind Austria.

Au răspuns invitaţiei vreo 30 de persoane – preotul ortodox Dr. Nicolae Dura, membri ai unor asociaţii ale românilor din Austria, studenţi, jurnalişti –, care au purtat, timp de mai multe ore, un dialog decent cu trimişii de la Bucureşti, sperând ca, la noile alegeri parlamentare din toamna anului 2016, să nu se mai repete debandada şi ruşinea de la alegerile prezidenţiale din 2 şi 16 noiembrie 2014.

În acest sens, aşa cum ne-a explicat Preşedinta AEP, Doamna Ana Maria Pătru – prezentând şi variantele și procedurile de vot (conform art. 83, alin. 4, din Legea nr. 208/2015) prevăzute de noua legislație electorală, valabile pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an –, a fost adoptată anul trecut Legea votului prin corespondenţă, care prevede înscrierea alegătorilor români din străinătate în Registrul electoral „începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale“.

Autoritatea Electorală Permanentă AEP şi Ministerul Afacerilor Externe MAE din România au planificat încă 30 de întâlniri – şi în alte oraşe europene și în localități în care comunitatea românească este mai importantă pentru succesul viitoarelor alegeri, campanie de informare care a demarat încă de la începutul anului trecut, prin prezentarea unor videoclipuri de informare, postate pe site-ul AEP, pe o pagină de faceboock și pe Youtube.

Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. (Publicate în Monitorul Oficial, Partea I nr. 843 din 12 noiembrie 2015) – au fost aprobate de Parlamentul României, la un an după dezastrul alegerilor prezidenţiale din toamna anului 2014.

Orice întrebări sau nelămuriri pe tema votului prin corespondenţă pot fi adresate în avans Autorităţii Electorale Permanente AEP, la adresa de e-mail: votstrainatate@roaep.ro

“Sunt convinsă că, începând cu 1 aprilie, românii din Austria se vor înscrie în Registrul electoral, pentru a vota în condiții mult mai bune decât în 2014.” – a afirmat, la sfârşitul întâlnirii de la Viena, Doamna Ana Maria Pătru, Preşedinta AEP.

Votul prin corespondenţă : Întâlnire la Ambasada României din Viena !

FOTO : Mihai Anthony

Ascultând informaţiile despre votul prin corespondenţă – pe care Preşedinta AEP, Doamna Ana Maria Pătru, împeună cu Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Domnul Dan Stoenescu şi cu Domnul Marian Muhuleţ Vicepreşedinte AEP ni le prezenta –, mi-a revenit în minte romanţa “De ce m-aţi dus de lângă voi­?”, pe versurile poeziei Bătrâni, scrisă în 1905 de Octavian Goga (versuri care se potrivesc aşa de bine vremurilor pe care le trăim noi acum!) şi interpretată magistral de Nicolae Furdui-Iancu:

 

“De ce m-aţi dus de lângă voi?

De ce m-aţi dus de-acasă?

Să fi rămas fecior la plug,

Să fi rămas la coasă…

                                         

Atunci eu nu mai rătăceam

Pe-atâtea căi răzleţe,

Şi-aveaţi şi voi în curte-acum

Un stâlp la bătrâneţe…

M-aş fi-nsurat când isprăveam

Cu slujba la-împăratul;

Mi-ar fi azi casa-n rând cu toţi…

Cum m-ar cinsti azi satul…

 

Câţi ai avea azi dumneata

Nepoţi, să-ţi zică “moşul”

Le-ai spune spuză de poveşti

Cu Împăratul Roşu…

……………………………………

Așa… vă treceți, bieți bătrâni,

Cu rugi la Preacurata,

Și plânge mama pe ceaslov,

Și-n barbă plânge tata…”

 

…şi îmi puneam întrebarea retorică: De ce, Doamne, este blestemat poporul român – care a fost un popor cinstit, statornic, nemigrator – să sufere acum, la începutul mileniului 3, vicistitudinile sorţii şi să trăiască aşa, dezbinat, printre străini, departe de locurile natale, departe de prieteni, de fraţi, de surori, departe de mormintele părinţilor şi strămoşilor lor?

 

Poate că voi reuşi până la urmă – şi cu sprijinul dumneavoastră, stimaţi cititori români care trăiţi printre străini şi care veţi beneficia de avantajele votului prin corespondenţă, pe care politicienii din ţară (pentru a fi din nou realeşi!) îl pun acum la îndemâna celor aproape 5.000.000 de români, nevoiţi să părăsească România şi să“pribegească pe alte căi răzleţe…” –, sper, deci, că voi reuşi să găsesc şi eu un răspuns la întrebarea mea retorică!

 

            Mihai ANTHONY,

            Jurnalist & literat,

Redactor literar la RadioTv-Unirea,

            Redactor la DiasporaTv.,

Redactor la VOCEA TA (Deine Stimme),

Redactor corespondent al RGN,

Membru al UZPR,

Membru al Presseclub CONCORDIA

           

 

Bogdan Mazuru, Ana Maria Pătru, Dan Stoenescu, Marian Muhuleţ

 

 

 

 

       Mhai Anthony şi Ana Maria Pătru                         Mihai Anthiny şi Dan Stoenescu