Home / Ştiri / Criza refugiaților / Ungaria vrea gard la granița cu România!
Foto: MTI

Ungaria vrea gard la granița cu România!

Noi tensiuni intre România si Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta este gata sa ridice un gard la granita cu Romania. Declaratia a fost facuta de Janos Lazar, seful de cabinet al premierului Ungariei, citat de agentia guvernamentala de presa MTI. Acesta sustine ca gardul ridicat de Ungaria la granita sa de sud s-a dovedit a fi eficient, iar daca Germania, Austria, Slovenia si Croatia isi inchid frontierele va exista pericolul ca migrantii sa se indrepte spre granita romano-ungara si, in acel caz, guvernul ungar este gata sa ridice si acolo un gard. Oficialii de la Bucuresti nu au comentat deocamdata afirmatiile.

In conferinta sa de presa saptamanala, Lazar a afirmat ca, dupa ridicarea gardului de la frontierele Ungariei cu Serbia si Croatia, mai putin de 20 de persoane au incercat sa intre pe teritoriul ungar in fiecare zi. Guvernul de la Budapesta considera ca migratia ilegala si terorismul sunt chestiuni inseparabile si, la summitul UE-Turcia ce va avea loc duminica la Bruxelles, Ungaria isi va exprima disponibilitatea de a coopera intens pentru protejarea Europei ‘in aceasta situatie de razboi’, a spus Lazar, referindu-se implicit la contextul creat dupa atentatele teroriste de la Paris, din 13 noiembrie.

‘Exista semnale de avertizare ca migrantii ilegali nu pot fi integrati in statele membre ale UE. Ungaria nu vrea imigranti si in schimb va remedia problemele legate de piata fortei de munca cu ungurii de peste hotare. Ungaria a facut eforturi pentru integrarea populatiei rome timp de 600 de ani. Cum am putea integra pe cineva care nu este dintre noi?’, a adaugat oficialul ungar.

El a reafirmat opozitia Budapestei fata sistemul de redistribuire a migrantilor pe baza unor cote obligatorii, propunere prezentata de Comisia Europeana si sustinuta initial mai ales de Germania.

‘Ungaria propune consolidarea frontierelor externe, intarirea securitatii, reorganizarea sistemului Schengen si a regulamentelor Dublin, consolidarea competentelor la nivel national si o relatie ‘corecta’ cu Rusia, care ar putea ajuta in aceasta situatie’, a accentuat reprezentantul executivului de la Budapesta.

La summitul UE-Turcia de la Bruxelles, Ungaria va fi reprezentata de premierul Viktor Orban.