Home / Blog / Teatrul German de Stat Timișoara la începutul stagiunii 2015/2016. Premiere și numeroase alte proiecte în pregătire
Foto: Imagine din „Fuchsiada”, producție TGST.

Teatrul German de Stat Timișoara la începutul stagiunii 2015/2016. Premiere și numeroase alte proiecte în pregătire

 Sus cortina! După participările la festivalurile Theaterstock de la Bacău și T4T din Timișoara cu spectacolele „Electra“, respectiv „Hotel PM“, și după recent încheiatul stagiu la Școala de vară de la Gărâna, Teatrul German de Stat Timișoara (TGST) își așteaptă din nou spectatorii. Iată principalele informații despre proiectele noului sezon teatral 2015/2016!

Teatrul German de Stat Timișoara la începutul stagiunii 2015/2016. Premiere și numeroase alte proiecte în pregătire

Foto: Imagine din „Fuchsiada”, producție TGST.

Prima premieră a stagiunii, „Fuchsiada“ de Urmuz, în traducerea germană a lui Oskar Pastior, va vedea luminile rampei la 18 septembrie 2015 ca o instalație teatrală imaginată de Helmut Stürmer, asistat de Silviu Purcărete, cu muzica originală a lui Vasile Șirli.

Au început repetițiile și la noul spectacol „Simuliert“, ocazie cu care TGST își apleacă atenția asupra dansului contemporan. Spectacolul, semnat de coregraful Sergiu Matiș, stabilit la Berlin, este o coproducție între Centrul Național al Dansului București (CNDB) și scena germană din Timișoara. Premierele au loc în 4 octombrie 2015 la TGST, respectiv în 31 octombrie 2015 la CNDB.

În pregătire se află de asemenea montarea piesei „De fapt e frumos“ a autorului austriac Volker Schmidt, care semnează și regia. Textul vorbește despre lipsa de substanță a relațiilor interumane, cultivate astăzi mai cu seamă în mediul virtual.

Afișul repertoriului pentru spectatorii tineri cuprinde, începând cu finalul lunii ianuarie 2016, o nouă producție care le e dedicată, „Micul prinț“ după Antoine de Saint-Exupéry, în montarea regizorului Peter Kerek, în vreme ce amatorii de comedie se vor putea bucura de un clasic al genului odată cu premiera piesei „Scandal în culise“, de Michael Frayn, în regia lui Wolf E. Rahlfs, din Germania. Premiera are loc în aprilie 2016.

Prin intermediul ultimei producții a stagiunii, „Biedermann și incendiatorii“, „piesa didactică fără învățăminte“ a lui Max Frisch, Teatrul German propune lectura unei lucrări esențiale pentru dramaturgia secolului XX, aducând totodată în fruntea echipei de creatori o personalitate a regiei europene: Tompa Gábor, aflat la prima colaborare cu TGST, montează textul lui Frisch în decorul lui Helmut Stürmer și cu costumele Carmencitei Brojboiu. Noua producție va fi prezentată în avanpremieră la finalul lunii iunie 2016.

Cea de-a V-a ediție a Festivalului European de Teatru „Eurothalia“ va avea loc în perioada 8-15 octombrie 2015. În primăvara 2016, între 9 și 14 aprilie, TGST organizează, împreună cu Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau“, Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană. Tot tinerii pasionați de teatru sunt cei care vor lua cu asalt scena TGST în 12 mai 2016, în cadrul Zilei NiL a Teatrului pentru Copii și Tineret de Expresie Germană.

În această toamnă, TGST a fost invitat să participe la mai multe festivaluri. Astfel, în 25 septembrie 2015 va fi susținut spectacolul „Electra“ după Euripide și Eschil, în regia lui Bocsárdi László, în cadrul Colocviului Național al Teatrelor în Limbi ale Minorităților Naționale de la Gheorgheni. În 20 octombrie 2015 spectacolul „Hotel PM“ de Andrea Gavriliu este prezentat în cadrul selecției Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț, în vreme ce în perioada 27-30 octombrie 2015 spectatorii din București au ocazia să vadă, în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT) spectacolele „Electra“ și „Moliendo café“, acesta din urmă o coproducție între TGST și Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ Timișoara, în regia lui Silviu Purcărete. Fiecare dintre cele două montări va fi prezentată în două seri în cadrul FNT, la Teatrul Național, respectiv la sala Grădina Icoanei a Teatrului Bulandra din București.

De la 1 septembrie 2015 actorul Radu Brănici, absolvent al promoției 2015 a secției de actorie în limba germană din cadrul Universității din Timișoara, face parte din trupa TGST. Publicul a avut ocazia să îl vadă deja în stagiunea trecută, în spectacolul „Bremen“ de Ștefan Peca. Îi urăm bun-venit în familia TGST și îi dorim mult succes!

Andreea Andrei – Secretar PR