Home / Blog / S-a stins din viaţă actorul moldovean Mihai Volontir.
captura youtube

S-a stins din viaţă actorul moldovean Mihai Volontir.

Ieri noaptea s-a stins din viaţă actorul moldovean Mihai Volontir la vârsta de 81 de ani. Actorul a fost internat la spitalul din Bălţi din 25 iulie 2015, ulterior a fost transferat la Spitalul Clinic Republican din Chișinău.

Mihai Volontir s-a născut pe 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina. La vârsta de 18 ani a început să predea ca învățător la școala rurală din satul Păpăuți, Rezina. Acesta a făcut studii la Școala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvire a fost numit în funcția de director al căminului cultural din satul Lipceni. Din 1957 a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, debutând în spectacolul „Chirița din Iași” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!
 
 
          Filmografie.
  • Se caută un paznic (1967) – Ivan Turbincă

  • Această clipă (1968) – Mihai Adam
  • Singur în fața dragostei (1969) – Obadă
  • Zece ierni pentru o vară (1969) – Ilie
  • Povârnișul (1970) – Andrei Spirea
  • Al patrulea („Mosfilm„, 1972) – Bonar
  • Acest dulce cuvânt – libertate („Mosfilm”, 1972) – Carlos
  • Dimitrie Cantemir (1973) – Dimitrie Cantemir

  • Podurile (1973) – Petrache
  • Bărbații încărunțesc de tineri (1974) – Andrei Răzlog
  • Nu crede țipătului păsării de noapte (1976) – Ion Musteață
  • Povestea lui Făt-Frumos (1977) – Păsărilă
  • Rădăcinile vieții (1978) – Batir
  • Țiganii („Ekran”, 1979) – miniserie de televiziune – Budulai

 

  • Centarurii (1979)
  • Emisarul serviciului secret (1979)
  • Fii fericită, Iulia! (1983) – Radu
  • Întoarcerea lui Budulai („Ekran”, 1984) – Budulai
  • Sunt vinovat (1992)
  • Ciandra (2003)