Home / Ştiri / Asa DA - Asa NU / Rubrica ,,ASA NU” : Interventia legitima a domnului Daniel Tecu la aceasta intalnire girata politic si numita ,,Congres” !!

Rubrica ,,ASA NU” : Interventia legitima a domnului Daniel Tecu la aceasta intalnire girata politic si numita ,,Congres” !!

Rubrica ,,ASA NU" : Interventia legitima a domnului Daniel Tecu la aceasta intalnire girata politic si numita ,,Congres" !!

FOTO : Daniel Tecu

Ieri am participat ca delegat la Congresul Romanilor de pretutindeni.
Consider ca acest eveniment care ar fi trebuit sa fie ceva benefic pentru romanii din diaspora a fost pervertit din cauza proastei organizari.

Voi scrie mai jos motivele pentru care am facut propunerea ca SA NU FIE ALES CONSILIUL.

Propunere
Sunt unul dintre semnatarii scrisorii semnata de cativa din reprezentantii unor comunitati romanesti.
Din respect pentru romanii din diaspora, voi participa intotdeuna la intalnirile romanesti care au ca scop sa aduca ceva bun in viata romanilor din afara granitelor.
Recunosc insa ca de aceasta data au fost si cateva persoane care mi-au influentat decizia de a participa. Am primit mai multe telefoane de la prieteni care m-au rugat sa particip.

Am sa prezint mai jos cateva argumente care vor duce la prezentarea unei propuneri:

Congresul ar fi trebuit organizat de catre romanii din diaspora nu de catre Parlament.
Am auzit aici ca se doreste ca aici se doreste crearea unui partener de dialog care sa reprezinte romanii de peste hotare.
Este total ilogic ca daca se doreste un partener de dialog cu Statul roman, acesta sa fie construit de catre Parlament.
Acest eveniment se desfasoara sub egida Parlamentului Romaniei. Am vazut in toata aceasta zi cum organizatorii (Deputeati si Senatori) au intervenit cand nu le-a placut ceva sau ironizat propuneri care nu le-a placut.
Acest partener de dialog vorbim despre CONSILIUL ar trebui sa fie construit de catre romanii din dioaspora. Pentru ca sa fie cu adevarar reprezentativ.

Nereprezativitatea
Suntem aici 4o si ceva romani dintr-un numar de 7 milioane. Inteleg ca ar fi trebuit sa fim 300. Un numar insuficient. Nici macar jumatate. Cum sa ne permitem sa spunem ca noi reprezentam diaspora?
Pe de alta parte lipsesc reprezentanti din comunitati foarte importante: Franta, Canada, Australia, Noua zeelanda si multe altele.
Acest CONSILIU daca va fi ales acum, NU va reprezenta pe toti romanii de peste hotare. Reprezinta doar romani din ANUMITE tari.

Nepublicarea listelor
Conform regulamentului pe 15 Iunie listele semnaturilor ar fi trebuit saa fie publicate.
Nepublicarea lor si existenta unei fraze care spune ca ar fi trebuit publicate aduce dupa sine suspuciuni nejustificate in multe cazuri.
Am auzit ca sunt aici persoane care au pus ca sa semneze pentru ei cetateni ai altor tari (in cazul comunitatilor istorice) care nu sunt nici romani si nici vlahi.
Am auzit de asemenea ca sunt unii care au luat listele de la Partid de acum cativa ani si le-au copiat in aceste formulare. Am cerut organizatorilor sa publice listele, dar cum sunt complice la falsificare listelor nu au nici un interes sa publice aceste liste.

Validarea candidatilor.
Pe data de 5 Iunie ar fi trebuit sa se incheie procedura de validare a candidatilor. Dupa ce a trecut aceasta perioada au mai fost validade cateva persoane.
Ieri la intreare in sala cineva mi-a spus ca nu mai suntem 48 ci 49. Adica organizatorii s-au gandit sa mai valideze o persoana cu o zi inainte.

Publicarea listei delegatilor:
Nu a fost respectata perioada publicarii listei delegatilor.
Conform regulamentului,
Lista”delegaților se face publică cu cel puțin 6 săptămâni înainte de data desfășurării Congresului”. Nu este vorba ca nu a fost publicata insa ea a suferit si foarte multe modificari. Au tot fost adaugate persoane chiar pana ieri.

Cate un candidat din fiecare stat.
Cap II aliniatul 9 “Candidatura este admisă doar într-un singur stat, însoțită de o singură listă.” Cu toate că acest articolul nu definește noțiunea de stat (vorbim aici de stat național, sau din perspectiva americană, de stat ca element consititutiv al unei națiuni multi-statale) în orice caz, ceea ce este clar este că o astfel de metodologie, ar însemna în fapt validarea numai unui singur candidat din fiecare “stat” care ne-ar duce nici mai mult nici mai puțin la o prezență la acest congres de numai 12 persoane! (Statele din care s-au primit aplicații fiind: Italia, Serbia, Marea Britanie, Belgia, Spania, Austria, Irlanda, Grecia, Bulgaria, SUA (California și Florida), Ucraina și Kazahstan.)

Neclariatatea lasata in jurul candidaturii membrilor de partid.
Sunt multi romani in diaspora care au ales sa faca Politica. Am tot respectul pentru ei.
Organizatorii au anuntat ca nu vor participa la acest congres persoane implicate politic. Intre timp insa au fost mai multi care faceau politica, si-au dat demisia dupa care au venit ca delegati. Ori ii lasa sa candideze indiferent de functia din partid, ori ar fi trebuit sa fie o regula clara in asa fel incat delegatii nu ar fi trebuit sa fie membrii de partid cu cel putin un an inainte.

Regulament de functionare.
Este anormal sa alegem un Consiliu cand noi nu stium foarte clar CE VA FACE ACEL CONSILIU.
Nu exista un regulament de functionare. Ar trebui sa redactam un regulament de functionare dupa care sa facem congresul.
Nu se cunoaste foarte clar:
-scopul acestei structure.
-regulamentul dupa care ar trebui sa functioneze.
-atributiile acestui consiliu
Poate ca imi veti spune ca nu este asta o problema ca tot noi vom face un regulament de functionare. Nu vi se pare anormal? Imoral? Sa faci mai intai “masina” si apoi sa decizi la ce va functiona?

Au fost mai multe persoane care la telefon sau direct fata in fata si aseara chiar, mi-ati spus:
Candideaza ca presedinte pentru ca esti omul cel mai potrivit.
Sa candidez ca presedinte la ce?
Sa conduc o structura compromisa deja?
Ati venit poate iluzionati ca sa conduceti un department al acestui congres.
Fiti onesti. Nu va compromiteti conducand ceva ce nu exista.

Avem astazi ocazia sa iesim cu fata curata, in fata Romaniei si in fata romanilor din diaspora.

Va propun sa NU ALEGEM NICI UN CONSILIU
Sa alegem cateva comisii de lucru:
– O comisie sa stranga de la fiecare toate problemele cu caracter general sau zonal si sa conceapa o REZOLUTIE rezolutie. Apoi sa vina cu ea pentru public.
– O comisie sa conceapa un REGULAMENT DE FUNCTIONARE al consiliului.
– O comisie sa vina cu o strategie legata de urmatoarele alegeri, care sa fie la inceputul anului. Comisia pentru ORGANIZAREA URMATOARELOR ALEGERI.