Home / Ştiri / Societate / Românii din diaspora s-au mobilizat pentru a ajuta victimele incendiului de la Colectiv
Foto: evz.ro

Românii din diaspora s-au mobilizat pentru a ajuta victimele incendiului de la Colectiv

Românii din diaspora au sărit în ajutorul familiilor răniţilor din incendiul din Colectiv, care au mers în străinătate pentru a le fi alături celor dragi. În lipsa unui ajutorul financiar din partea statului român, care pentru cei mai mulţi încă se lasă aşteptat, părinţii au beneficiat nu doar de sprijin moral, ci şi de cazare şi de bani de cheltuială de la românii din diaspora.

Potrivit ziarului Adevărul, numai 10 din cei 31 de aparţinători ai răniţilor din Colectiv care au fost internaţi iniţial în străinătate au primit până acum ajutorul guvernamental în valoare de 7.500 de euro, care acoperă costurile de cazare şi transportul peste graniţă. Banii au intrat în conturile familiilor săptămâna trecută, în condiţiile în care incendiul a avut loc pe 30 octombrie, iar ordonanţa de urgenţă a fost dată de Guvern pe 9 noiembrie. Alte 16 familii urmează să primească ajutorul bănesc de la stat zilele acestea, în timp ce cinci dosare abia acum vor fi analizate.

În prezent, 29 de tineri răniți în incendiul din 30 octombrie 2015 mai sunt internaţi în spitalele din afara graniţelor. Încă de când au început să fie transportaţi în străinătate, românii aflaţi în diaspora s-au mobilizat să-i ajute şi au reuşit să strângă bani prin diverse campanii umanitare. Nu puţini dintre ei le-au pus la dispoziţie casă, masă şi maşini familiilor victimelor din clubul Groazei. Misiunea voluntarilor nu a fost una deloc uşoară. Au constituit grupuri pe reţelele de socializare, şi şi-au împărţit, în mod echitabil, sarcinile.

„Cu delicateţe şi cu răbdare am deschis uşor canalele de comunicare cu însoţitorii, am stabilit un contact foarte bun cu ambasada aşa încât să putem comunica şi să ne sprijinim reciproc, am oscilat între a aştepta şi a face paşi decişi înainte, dar întotdeauna ne-am adus aminte că oamenii sunt într-o situaţie deosebit de grea, cu inima sfâşiată, că nu se gândesc la nevoile lor, ci doar la cei dragi”, a explicat pentru Adevărul Cătălina Negru, o româncă stabilită în Olanda. Aceasta s-a ocupat de ajutorarea răniţilor şi a familiilor acestora, în parteneriat cu Liga Studenţilor Români în Străinătate.

Medicul neurolog român George Crivac, stabilit în Germania, susține că unul din tinerii care au suferit arsuri în clubul Colectiv, a ajuns pentru continuarea tratamentului la Graz, în Austria.

„Era în afara clubului la începerea incendiului şi este unul din cei care au intrat în foc să scoată mai mulţi din cei aflaţi înăuntru. Mi s-a cerut ajutorul de aici, din Germania, pentru că la început, tânărul trebuia să ajungă la München, în cele din urma ajungând la Graz. Pana sa aflam ca ajunge la Graz, comunitatea românească de la München deja se mobilizase pentru a ajuta familia la sosirea în München. La Graz, cu ajutorul unei prietene de familie din Pforzheim, Germania, s-a luat legatura cu românii care locuiesc acolo. Stiţi filmele acelea în care călătorul este aşteptat la aeroport cu un carton cu numele lui scris pe piept? Cam aşa au început şi la Graz lucrurile, oamenii aceia necunoscând familia dinainte, dar acest lucru nu a contat, ci dorinta de a ajuta alţi români aflaţi în dificultate”, a explicat George Crivac pentru Adevărul.

„În prima zi a sosit la Graz prietena tânărului, a fost aşteptată de o femeie care a luat-o cu maşina şi a cazat-o la ea acasă pentru o noapte. De a doua zi, altcineva i-a pus la dispoziţie gratis o garsonieră pentru că urma să sosească şi sora tanarului. Au ajutat apoi cu cartele de telefon cu minute şi internet. Au pus la dispoziţie maşina pentru a ajunge la spital în zilele urmatoare”, a mai povestit doctorul român stabilit în Germania.

Tocmai situaţia dificilă în care se află aparţinătorii a făcut ca, în cazul unora, cererile pentru ajutorul financiar să fie transmise târziu.

„Însoţitorilor nu le-a mai stat gândul la ajutorul financiar, astfel că am fost nevoiţi să contactăm ambasadele, reprezentanţii ambasadelor să meargă în spital, să îi convingă să completeze cererile. Acestea au ajuns ulterior la agenţiile judeţene de inspecţie socială, au fost verificate, apoi la noi. Din păcate, nu reuşim să ne încadrăm în cele cinci zile prevăzute de actul normativ, timp în care ar trebui să şi rezolvăm aceste solicitări. Sperăm însă că de luna viitoare va fi mai simplu. Asta pentru că aparţinătorii vor şti că trebuie să completeze următoarea cerere pentru a beneficia de bani. Până la urmă sunt bani din buget, trebuie să îi justificăm”, au declarat oficialii ANPIS.

Mobilizarea fără precedent a făcut ca în doar câteva zile, în conturile unora dintre răniţi să se strângă zeci de mii de euro. Pentru unii însă banii nu au fost de folos pentru că au pierdut lupta cu moartea. Familiile acestora au decis însă să redirecţioneze ajutoarele către cei care mai au o şansă.

Chiar dacă bilanţul trist al tragediei Colectiv se ridică deja la 60 de morţi, veşti bune au venit, ieri, din Austria, unde este internat basistul trupei Up To Eleven, rănit în incendiu. După trei săptămâni, acesta a reuşit să deschidă ochii şi să articuleze, cu greu, primele cuvinte.

„A încercat să vorbească şi, cu greu, ca un copil care abia învaţă să pronunţe primele cuvinte, a reuşit să articuleze «ma-ma». A vrut să ne spună mai mult de atât, ba chiar să schiţeze un zâmbet, dar nu a reuşit. Era încă prea sedat. L-am lăsat să se întoarcă la somn. Sperăm să îl găsim mai treaz mâine şi să putem comunica. La plecare, ne-a făcut uşor „pa-pa” cu piciorul”, au transmis apropiaţii acestuia.

Pe 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit un rănit. În trei săptămâni de la tragedie au decedat alte 34 de persoane. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală şi din străinătate.