Home / Ştiri / Asa DA - Asa NU / România plătește 4,7 milioane de euro către UE.
https://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Rompreslogo.gif#/media/File:Rompreslogo.gif

România plătește 4,7 milioane de euro către UE.

Agerpres a anunţat duminică într-un comunicat de presă faptul că România  a plătit ieri către Uniunea Europenă 4, 7 milioane de euro în cadrul pachetului de finanţare oferit ţării în 2009 de creditorii internaţionali.

Suma reprezintă doar dobânzi şi comisioane, România rambursând de la începutul anului peste 1, 8 miliarde de euro către FMI, UE  şi Banca Mondială, astfel ţara noastră are de plată mai mult de 4, 88 miliarde de euro.

România a achitat în februarie 2015 cele 165 de milioane de euro datorate Fondului Monetar Internaţional.

Către instituţia sus numită, România a rambursat aproximativ 2, 49 de miliarde de euro, restul sumei, mai mult de 4, 8 miliarde de euro trebuie plătită către Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Conform graficului MFP,  în 2015 Romania mai are de efectuat  trei plăţi în următorii trei ani. În 2017, România are de achitat 1,2 miliarde de euro, în 2018-1, 4 miliarde, iar în 2019 -un miliard de euro.

Pentru anul 2015, România mai are de achitat către Banca Mondială şi Comisia Europeană 33, 5 milioane de euro din 1, 83 miliarde de euro.

Romania a parafat un împrumut pe 24 de luni în valoare de 12, 95 de miliarde de euro de la FMI, parte a unui pachet de sprijin de 19, 95 de miliarde acordat de Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional. Împrumutul a fost parafat în 2009. În urma acestui aranjament România a intrat în posesia a şapte dintre cele 8 tranşe prevăzute, în număr de 10,  57 de miliarde DST( aproape 11, 9 miliarde euro).

La solicitarea autorităţilor române, cea de-a opta tranşă a fost considerată de tip preventiv, iar în contextul dezvoltării favorabile a economiei globale nu a fost utilizată.

În aşa fel, România trebuie să îşi dezvolte economia ţinând cont  de realităţile exterioare( politică economicp globală, contractele exterioare, justiţie şi birocraţie).

În 1989,  Nicolae  Ceauşescu anunţa triumfător faptul că România  nu mai are nicio datorie externă:

” România nu mai are nicio datorie externă şi este cu adevarat independentă şi economic şi politic”.

Cum s-a plătit datoria externă, românii îşi amintesc din plin deoarece au fost lipsiţi în anii `80 de multe facilităţi şi bunuri de consum.  În 1989 a izbucnit Revoluţia iar statul a cunoscut o perioadă de tranziţie de-a lungul anilor `90. Astăzi România este stat membru  al Uniunii Europene cu drepturi depline( nu este în Schengen), dar nu a reuşit să se impună deocamdată în politica europeană şi nici să dezvolte activ  economia statului, deşi s-au făcut împrumuturi consistente de la FMI, UE şi Banca Mondială.

Rămâne de văzut ce ne aşteaptă în viitor şi dacă România va reuşi să absoarbă banii europeni, dar mai ales dacă va plăti împrumuturile făcute de la  FMI, UE şi MB, dezvoltând în cele din urmă economia statului, sau va repeta soarta Greciei, lucru pe care nimeni nu îl doreşte de altfel.

mai multe pe: http://www.agerpres.ro/economie/2015/10/04/romania-plateste-4-7-milioane-de-euro-catre-ue-15-14-06.

Diaspora TV.