Home / Ştiri / Diaspora / Refugiații vor mai mult(e)!
FOTO Mihai Anthony

Refugiații vor mai mult(e)!

Refugiații vor mai mult(e)!

FOTO : http://www.asiiromani.com/editoriale/1-editoriale/26869-refugiaii-vor-mai-multe.html

Autor : Ionela van Rees-Zota
Nu cred că există persoană care să nu se fi gândit măcar o dată la refugiați. Și mai sunt sigură că, nu o singură dată, v-ați pus întrebarea: „până când”?

Poate nu scriam aceste rânduri, dacă zilele trecute nu vedeam cum refugiații, nemulțumiți de ceea ce li se oferă în Germania, au făcut câteva proteste. Priveam uimită spre ei, cum strigau în limba engleză tot felul de lozinci. Vor bani mai mulți, vor școli, vor mâncare, vor locuințe, dar nu în ultimul rând, vor azil. Oare ce o fi în mintea acestor oameni?
La câțiva metri mai jos de locul unde aceștia își strigau lozincile își duce viața un bătrân neamț care nu are adăpost. Stă pe un scaun de plastic, de câteva săptămâni, într-o parcare de biciclete. Singura lui avere pare să fie un căruț de cumpărături plin cu haine, ceva mâncare, o sacoșă cu acte și câteva medicamente. Picioarele îi sunt umflate și vinete. Doarme, acoperit de un sac de dormit. Trec aproape în fiecare zi pe acolo și mă aștep, dacă tot a venit frigul, să nu-l mai găsesc. Dar acesta se încăpăținează și își păstrează locul. Privea cum refugiații strigă tot felul de lozinci și le răspundea într-o germană perfectă:
„ Voi abia ați venit și vă ridicați cu pretenții. Sunt cetățean german, dar nu am îndrăznit, o dată să cer, ajutor nimănui. Nu vă ajunge cât vi s-a dat? Veniți la mine, să vedeți cu cât mă mulțumesc eu. Vreau doar ca Dumnezeu să-mi dea sănătate. Dacă aș fi eu la putere, v-aș arăta eu, drepturi în țara mea” L-am ascultat în tăcere și l-am lăsat să vorbească. Nimeni nu îi poate lua acest drept ( încă ). Doar este unul din drepturile noastre: „ dreptul la exprimare”.
Nu am nimic cu refugiații, dar cred că și acest ajutor ar trebui să aibă o limită. Un studiu arată că sunt mulți cetățeni germani care nu au un adăpost, care nu au ce mânca, iar procentul populației sărace este în continuă creștere. Oare aceștia nu au drepturi? Dacă nu sunt organizați în grupuri, ca să-și ceară drepturile, pe ei cine îi susține?
Acum câteva luni nu existau fonduri pentru ajutorul familiilor de aici, iar acum s-au găsit milioane de Euro pentru refugiați. Oare, cu ce s-a greșit? Unde?

Poate că noi suntem prea mici pentru a înțelege aceste lucruri. Poate că nici nu le vom înțelege decât peste câțiva ani sau poate deloc. Dar, poate statul german are totul sub control și nimeni, și nimic nu va pereclita frumoasa dezvoltare a Germaniei.

Ionela van Rees-Zota
Nürnberg, Germania

Refugiații vor mai mult(e)!

SURSA : http://www.asiiromani.com/editoriale/1-editoriale/26869-refugiaii-vor-mai-multe.html