Home / Ştiri / Criza refugiaților / Președintele Cehiei consideră că valul de migranți este o invazie organizată
Captura : Sursa foto: Milos Zeman — prezident Ceské republiky / Facebook

Președintele Cehiei consideră că valul de migranți este o invazie organizată

Președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat sâmbătă că în opinia sa actualul val masiv de migranți ce vin în Europa este de fapt o ‘invazie organizată’ și le-a sugerat tinerilor din Siria și Irak să ‘pună mâna pe arme’ și să lupte în țările lor împotriva jihadiștilor, consemnează AFP.

‘Sunt ferm convins că avem de-a face cu o invazie organizată și nu cu o deplasare spontană de refugiați’, a menționat Zeman în mesajul său de Crăciun.

El a admis că trebuie să manifestăm compasiune față de cei care într-adevăr sunt refugiați, copii, bătrâni sau bolnavi, dar nu și față de acei bărbați tineri care, în loc să-și apere țara, fug în Europa.

‘O mare majoritate a imigranților ilegali sunt bărbați tineri, cu o stare bună de sănătate și necăsătoriți. Mă întreb de ce ei nu pun mâna pe arme să-și elibereze țara de Statul Islamic’, a indicat liderul ceh, avertizând totodată că sosirea acestora în Europa nu face decât să avantajeze gruparea jihadistă.

El a evocat în acest context exemplul cehilor care și-au părăsit țara în timpul ocupației naziste ca ‘să lupte pentru libertatea țării lor, nu pentru a primi ajutoare sociale în Marea Britanie’.

Conform unui sondaj recent, aproape 70% dintre cehi se opun primirii refugiaților.
Potrivit datelor ONU, 69% dintre migranții sosiți anul acesta în Europa sunt bărbați, cei mai mulți tineri, și numai 18% copii și 13% femei.

SURSA : AGERPRES

(AS — editor: Sorin Popescu)

Sursa foto: Milos Zeman — prezident Ceské republiky / Facebook