Home / Blog / Poţi întâlni iubirea în mediul online? Experiment!
Alex Lasc

Poţi întâlni iubirea în mediul online? Experiment!

Am citit recent câteva articole pe tema asta, titlurile variază: cum poţi întâlni bărbatul viselor tale pe internet? Cum trebuie să arate femeia perfectă? Dragostea durează trei ani ( pardon, asta era o piesă de teatru) şi alte articole care susţin că mediul online e mult mai OK pentru a-ţi programa o întâlnire şi sigur şansele de reuşită sunt  mai mari. Vă invit la o analiză scurtă şi bună ( ca în poezia lui Topârceanu: ” vreau să vă spun şi eu o poezie, una scurta şi bună”- Toma Caragiu).

Întâlniri pe internet? Cauze. Oamenii nu mai au timp să iasă la întâlniri ca pe vremuri, de aceea este mult mai simplu să cauţi persoane pe net, să stai pe chat şi abia după aia să vezi dacă merită investiţia sau nu. Oamenii se tem să se implice într-o relaţie serioasă, iar unii indivizi se maturizează abia la 30 de ani. Oamenii vor să îşi facă o carieră, întâlnirea marii iubirii o vor amâna, deocamdată. Ar mai fi un motiv, bărbaţii şi femeile s-au schimbat,  de fapt întreaga societate s-a schimbat datorită tehnologiei: internetul uneşte inimi, minţi, pasiuni, afaceri, scurtând distanţele şi creând legături mai mult sau mai puţin faine. Eu le propun oamenilor să facă un exerciţiu de imaginaţie.

Experiment! 

Domnul X nu are timp să meargă la întâlniri, să îşi caute fata sublimă pentru că munceşte mai tot timpul, şi-apoi e mai simplu să stea pe facebook. Problema unei astfel de relaţii este însă extrem de delicată: X va alege o poză frumoasă( dacă nu o va cunoaşte pe respectiva domnişoară), va analiza pozele, profilul şi va încerca să ghicească ce se ascunde în spatele postărilor de pe pagina ei de socializare. Dacă  fata mai are şi un blog, atunci îi va fi mai uşor să aleagă, altfel, încurcătură mare. Totuşi şansa de reuşită e destul de mare, relaţia ar putea avea succes.  Ce nu ştie domnul X este tocmai faptul că trăieşte într-o iluzie: internetul e virtual, pozele sunt iluzie( cine nu îşi pune poze cu el mai faine), comentariile şi mesajele sunt iluzie pentru că lipseşte contactul direct cu persoana în cauză, de atingere spirituală nu mai poate fi vorba. Internetul şi-a atribuit rolul scrisorii din secolele trecute, doar că în faţa unei foi se ghicea frumuseţea literelor, uneori parfumul filei, lacrimile, aici intervenea idealizarea, sau ceea ce numim iubire platonică.

Pe timpuri, astfel de iubiri năşteau poezie, zvâncniri de emoţii pure şi de romantism, literatura şi pictura s-au născut dintr-o pană şi cerneală. În faţa unui calculator poţi cel mult să iţi imaginezi, să creezi e mai greu.

Concluzie?  Nu există concluzii, există oameni care aleg să iubească şi alţii care fug de asumare din lipsă de ceva.

Anna Ciorba