Home / Ştiri / Evenimente / Oierii au încheiat protestul după semnarea protocolului privind modificarea articolelor controversate din Legea vânătorii

Oierii au încheiat protestul după semnarea protocolului privind modificarea articolelor controversate din Legea vânătorii

Oierii au încheiat marți seara protestul din fața Palatului Parlamentului, după semnarea unui protocol între Comisia de Agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.

Protocolul are două puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanță de Urgență a celor două articole controversate din Legea Vânătorii, respectiv cele referitoare la pășunat și la numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, în perioada următoare, format din cele patru părți semnatare, care va modifica toate prevederile legale în vigoare cu incidență asupra bunei desfășurări în sectorul agricol.

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Nini Săpunaru, a declarat marți că ordonanța de urgență pentru modificarea articolelor controversate din Legea vânătorii ar putea fi emisă până vineri și luni.

Potrivit sursei citate, rolul unei ordonanțe de urgență este “să clarifice anumite chestiuni de urgență”. “Dacă sunt două-trei articole care deranjează acum, în această perioadă, le rezolvăm acum, repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii”, a spus Săpunaru.

“Se vor modifica prin ordonanță de urgență articolul cu interzicerea pășunatului și cel cu numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii. Celelalte puncte care sunt în revendicări și care nu cuprind numai legea vânătorii se vor discuta în următoarea perioadă. Vom face un grup de lucru tot cu aceeași semnatari: reprezentanți ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament și vom modifica legea. Eu nu cred că rămâne nemodificată legea vânătorii și celelalte legi conexe”, a spus Nini Săpunaru.

La rândul său, președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România, Marcel Andrei, a subliniat că oierii nu pot fi de acord cu această lege deoarece încalcă flagrant dreptul de proprietate, iar animalele au nevoie de mișcare.

“Nu putem fi de acord cu această lege pentru că ne încalcă flagrant dreptul de proprietate. Se știe că animalele au nevoie de mișcare. La ora actuală venim după un an de secetă, cu o bază furajeră precară, pentru că nu am reușit să asigurăm necesarul de furaje pentru a scoate animalele din iarnă, trebuie să le și plimbăm. Mulți crescători sunt și producători agricoli. Dacă are înființată o cultură de porumb nu mai investește să o recolteze, preferă să o consume direct animalele. Să nu fie lăsați să dispună, atâta timp cât plătesc taxe și impozite pe acel teren, să dispună după cum cred ce cuviință de terenul lor este ceva anormal. Referitor la câini, să știți că fiecare crescător de animale ține câini în funcție de necesități. La un atac de haită de 4-5 lupi nu știu ce poți să faci la zona de deal cu doi câini, sau la un atac al ursului. Noi vrem ca această lege să fie suspendată”, a subliniat președintele sindicatului oierilor.

Câteva mii de ciobani s-au adunat, marți, la Palatul Parlamentului pentru a protesta împotriva legii care reduce numărul de câini pe care crescătorii de animale îl pot folosi pentru protejarea stânii și interzice înființarea, întreținerea sau recoltarea culturilor agricole fără asigurarea protecției faunei de interes cinegetic.

Intrarea în vigoare a Legii 149/2015 care modifică Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006 prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor și îngrădește dreptul la proprietate, potrivit comunicatului asociației transmis AGERPRES, ACEBOP solicitând abrogarea Legii 149/2015.
Sursa : AGERPRES/(A — autor: George Bănciulea, editor: Mariana Nica)