Home / Ştiri / Legislatie / Noi restricții de circulație în UE: în Norvegia, doar cu pașaportul

Noi restricții de circulație în UE: în Norvegia, doar cu pașaportul

Criza refugiaților determină tot mai multe țări din Uniunea Europeană și din spațiul Schengen să recurgă la restricții de circulație fără precedent pentru cetățenii europeni. Românii sunt și ei afectați de aceste măsuri restrictive.

Astfel, dacă aveși în plan să călătoriți în Norvegia, trebuie neapărat să aveși pașaport valabil. Norvegia a anunțat că acesta este singurul document acceptat pentru intrarea pe teritoriul său, deși până acum erau acceptate și cărțile de identitate. Pașaportul este singurul document de călătorie acceptat de poliția norvegiană de frontieră pentru a permite intrarea în Norvegia pentru toate persoanele care călătoresc pe cale maritimă. Companiile de transport maritim vor verifica existența și valabilitatea pașaportului la momentul îmbarcării și au instrucțiuni să refuze îmbarcarea oricărei persoane care nu se legitimează cu un pașaport valabil (viză de intrare în Norvegia valabilă, după caz). Guvernul norvegian evaluează permanent situația creată de presiunea imigranților / refugiaților, pentru a determina dacă va fi necesară extinderea acestei măsuri și pentru intrarea în Norvegia pe rutele aeriene și terestre.

Și românii care zboară cu Lufthansa, prin Germania, către Franța, Belgia sau Luxemburg, trebuie să aibă asupra lor documente de identitate valide. Ministerul român de Externe a anunțat că vor fi făcute controale chiar și pentru curse din statele Schengen. Măsura este valabilă cel puțin până la mijlocul lunii decembrie, iar nerespectarea ei poate aduce amenzi sau chiar interzicerea intrării în statele respective. Românii care ajung sau tranzitează Marea Britanie sunt avertizați să fie atenți și să respecte indicațiile poliției locale.

Malta a impus controale la frontiere până la sfârșitul acestui an, a anunțat joi ministrul de interne Carmelo Abela, precizând că suspendarea aplicării Acordurilor Schengen se va extinde și după summitul statelor din Commonwealth găzduit vineri de La Valletta. Guvernul maltez a invocat clauza din reglementările Schengen ce permite reintroducerea controalelor temporare la frontiere dacă există o amenințare serioasă la adresa securității interne. La sfârșitul săptămânii trecute, guvernul maltez a anunțat că suspendarea aplicării Acordurilor Schengen pentru reuniunea la vârf a Uniunii Europene privind migrația, din 12 noiembrie, și summitul Commonwealth de vineri a dus la depistarea mai multor cetățeni străini care încercau să ajungă în Malta cu pașapoarte false. Aceștia au fost arestați pe aeroporturi din Italia, dar nu a fost stabilită o legătură cu activități teroriste.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în AppStore şi GooglePlay), care oferă informaţii, sfaturi de călătorie şi posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situaţii speciale.