Home / Ştiri / Evenimente / De ce e nevoie de TINE pentru i74 și viitor ! “Vocea Schimbării”

De ce e nevoie de TINE pentru i74 și viitor ! “Vocea Schimbării”

Prima ediție din anul 2016 a emisiunii “Vocea Schimbării” a avut ca invitat pe Andrei Carabelea – voluntar i74 și președintele al Asociației Sens Civic!

„Sunt convins că puteți obține ce vreți și fără semnătura mea”, îmi spunea un prieten bun acum câteva zile. Un altul afirma că poate să aibă probleme dacă semnează, „chiar dacă aici e vorba de o inițiativă cetățenească”. Un al treilea, „mie îmi place ce propuneți, dar aș vrea să vă văd că vorbiți și despre a, b și c”.

Fiecare din cele de mai sus sunt motive pentru care alegem cu bună știință să nu ne implicăm.

Întrebarea este dacă vrei să semnezi inițiativa cetățenească i74, care schimbă regulile Parlamentului României. Inițiativa care face votul în parlament transparent, ca să știi cine votează împotriva urmăririi penale a parlamentarilor corupți, care face chiulul neprofitabil și cheltuiala parlamentară justificată cu chitanțe.

Dar comparația poate fi extinsă perfect pentru orice proiect în societate.

În cazul primului meu prieten, este vorba de valoarea unei voci în plus. Cum ar fi fost dacă la Revoluția din 1989 nu răspundeam apelului celor din stradă? „Veniți cu noi!” e una din scandările pe care mi le amintesc din dimineața lui 22, când valuri de oameni curgeau pe bulevardul sibian alineat de blocuri cu oameni la fereastră. Mulți au venit, mulți alții însă au zis: „Nu e nevoie de mine, sunt deja atâția acolo”.

„Eu pot să am probleme” este un sindrom dublu, al fricii devenite regulă de conduită, al unei societăți obișnuite cu „capul plecat, sabia nu-l taie”. Amenințarea este a lor, dar frica îmi aparține. „Mai bine stai la locul tău” te poate ajuta să avansezi în viață, dar niciodată să faci ceva semnificativ pentru lume și societate.

„Eu am de pierdut’” pare de multe ori mult mai special în cazul tău. Eu, mai mult decât tine, am familie, am obligații, am rate la bancă. Dar oare tinerii aceia din 22 n-au avut mult de pierdut? Întregi jurnale de speranțe și planuri, întregi ocazii la care ar fi putut să râdă, atâtea săruturi erau așteptate. Săruturi pe care ulterior tu le-ai avut, mulți din ei nu.

Cât despre „Da, dar…” acesta este un atribut al intelectualității. Ești diferit cu puțin de ceea ce cred eu? Ne facem două partide. Este societatea imperfectă, politicienii corupţi și politica o mocirlă? Nu ne implicăm – sau și mai bine – criticăm cu autoritate, ca sfinții ascetici ai altor vremuri. Idealul german al lui soll (cum ar trebui să fie) devine inamicul de moarte al lui sein (cum este).

Dar multă lume nu e așa.

Lume ca pensionarul care ne-a scris spunând că are 70 de ani și că până acum a stat pe margine pasiv. Nu mai vrea asta, nu pentru el, ci pentru copii.

Lume ca învățătorul Adrian, care nu mai vrea ca ședințele cu părinții să fie ocazii mascate pentru campanie electorală. Adi, care spune că nu – nu e bine ca laptele și cornul copiilor să meargă în plasele din cancelarie. Adi care strânge semnături pentru schimbare, având multe de pierdut, într-o comunitate mică în care e mai bine să nu faci valuri.

Dragi cititori, suntem pe drumul de a schimba o lege a României, care va duce România mai aproape de normalitate. Ar fi și prima lege inițiată pe de-a-ntregul de către cetățeni. Am face istorie împreună, păstrând proporțiile, la fel cum au făcut oamenii care au coborât de la balcon pe 22 decembrie. Să putem spune – da, am ezitat atunci la geam, am avut de pierdut – dar am coborât și uite că am făcut istorie împreună.

Legea care reglementează inițiativa cetățenilor cere 100.000 de semnături, enorm de multe și cu o distribuție geografică largă. Le cere pe hârtie, adunate în dosare cu șnur, transportate apoi la primării pentru validare, apoi la București pentru depunere. Este un proces sinuos, care necesită implicare din partea multor cetățeni dezinteresați. Sau interesați într-o Românie mai bună.

Avem nevoie de voi, de toți dintre noi. Veniți cu noi în i74!

 

Nicolae Ștefănuță coordonează proiectul inițiativei cetățenești i74 prin care dorește să schimbe Legea statutului deputatului și senatorului. Acesta este membru CAESAR şi  responsabil de relaţiile Parlamentului European cu Congresul American şi Parlamentul Canadei.

 

SURSA : www.youtube.com

qmagazine.ro