Home / Ungarische Sendungen / Nem állt meg teljesen Ausztriában a stoptáblánál: 76 eurója bánta
Foto: Wikipedia

Nem állt meg teljesen Ausztriában a stoptáblánál: 76 eurója bánta

Zéró tolerancia Ausztriában is

Ausztriában az utóbbi hónapokban több újságcikk is megjelent arról, hogy nyugati szomszédunknál sem mérlegelnek már a rendőrök a közlekedési bírságok kiszabásánál, vagyis a sógoroknál is életbe lépett a zéró tolerancia.

Az osztrák rendőrök az apró hibákra is utaznak, s szívesen elbújnak

A legutóbb a kurier.at több olvasója panaszkodott a rendőrségi szigor miatt.  Az esetek közül leginkább talán az verte ki a biztosítékot, amikor az egyik autós nem állt meg teljesen a stoptáblánál, mire a lesben álló rendőrök rögtön megállították. A stoptáblát figyelmen kívül hagyó sofőrnek 76 euróról állítottak ki csekket a rendőrök. A büntetés – még az osztrák életszínvonalat figyelembe véve is – meglehetősen borsos.

A zéró toleranciához Magyarországon már évek óta hozzászokó autósoknak a tanulság egyértelmű: Ausztriában is érdemes betartani a közlekedési szabályokat, hisz sokba kerülhet egy-egy megfontolatlan (bal)lépés. A kurier.at cikkéből egyébként kiderül: a nagyobb szigort az osztrák rendőrség elismeri. Ráadásul azt sem rejtik véka alá, hogy az apróbb hibákat is figyelik. Nem ritkán úgy, hogy elbújnak egy-egy fa vagy ház mögé.

Nem állt meg teljesen Ausztriában a stoptáblánál: 76 eurója bánta

Foto: Wikipedia

30 eurótól 50-ig: íme, büntetési tételek!

A jelenleg érvényes osztrák jogszabályok értelmében egy-egy közlekedési szabálysértésnek a következő a büntetési tétele: gyorshajtás +40 km/h-ig 90 euró, gyorshajtás +30 km/h-ig 50 euró, gyorshajtás +20 km/h-ig 30 euró, piroson áthajtás 70 euró, bekapcsolt biztonsági öv nélküli vezetés 50 euró, záróvonal átlépése 50 euró, egyirányú utcába behajtás szembeforgalommal 50 euró, jogosítvány nélküli vezetés (van, csak otthon maradt) 30 euró, nem hagy utat dugóban a mentőnek 50 euró. A Kurier adatai jó kiindulópontnak tekinthetők, de a teljes képhez hozzá kell tenni: Ausztriában sávosan változik a bírságok ára. Az sem mindegy, hogy a helyszínen rendezi az autós a bírságot vagy elegendő pénz hiányában később, csekken.

Forrás: Kisalföld