Home / Blog / “România în lume” povestită de Mariana Mihăilă, invitata emisiunii ” Microfonul deschis” la Radio3Net ” Florian Pitiş”.
captura youtube

“România în lume” povestită de Mariana Mihăilă, invitata emisiunii ” Microfonul deschis” la Radio3Net ” Florian Pitiş”.

Cunosc români care se implică activ în promovarea culturii şi tradiţiei româneşti, un astfel de român este Mariana Mihăilă, stabilită de câteva luni în Cehia, aceasta a părăsit Olanda pentru oraşul de aur al Europei-Praga. 

Recent, Mariana Mihăilă a fost invitata Mădălinei Ion la emisiunea Microfonul deschis( Radio3Net  “Florian Pitiş”), preţ de 30 de minute aceasta a vorbit despre activitatea sa, despre proiectele în curs de desfăşurare( Mariana îl va susţine în campanie electorală pe Jorj Colesnicov), dar şi despre  manifestarea românismului în lume.

În diasporă, Mariana este cunoscută pentru activităţile pe care le iniţiază: Lady Callatis 50 plus, evenimente culturale în Olanda( ea este preşedintele Asociaţiei Dutch.ro), iar mai nou este corespondenta noastră în Praga.

În luna martie, aceasta ne-a invitat în Praga pentru a realiza un reportaj cu Bohumir Krampera- cehul cu suflet de român, dl. Krampera fiind îndrăgostit  ireversibil de frumuseţea  României. În familia sa se vorbeşte limba română, dl. Krampera ne-a povestit cu mult entuziasm aventurile pe care le-a avut în Carpaţi, surprinzător este tocmai faptul că acesta cunoaşte 90 % din munţii noştri, din localităţile româneşti, fiind un susţinător profund al tradiţiilor româneşti în Cehia. Bohumir Krampera este singurul ceh care exportă vinurile Murfatlar, iar casa în care locuieşte este o Românie în miniatură. La el poţi găsi ceramica de Horezu, căni şi ulcioare de lut, tapiserii şi tesături româneşti, dar şi alte obiecte de uz casnic din tradiţionala casă ţărănească.

Altfel spus, în apropierea Pragăi un ceh a deschis un veritabil “muzeu românesc”, trebuie amintit faptul că în 2009, Bohumir Krampera a fost distins cu medalia de onoare de către preşedintele României pentru activitatea deosebită pe care o desfăşoară în România.

în acea după amiază de martie, în Praga, am cunoscut datorită Marianei Mihăilă un ceh, pe undeva mai român decât ai noştri. Trebuie să vă spun că românii din Cehia au o comunitate foarte puternică, iar acum şi-au mai câştigat încă membru activ în persoana Marianei Mihăilă.

Românii nu pleacă de voie bună din ţară, iar drumul străinătăţii nu este presărat cu diamante cum s-ar crede, dimpotrivă cei care emigrează luptă atât cu “noul sistem” în care se vor integra, cât şi cu cel vechi( românesc) pe care nu îl pot uita.

De la o vreme în mentalul colectiv occidental s-a înrădăcinat adânc clişeul că românii, oriunde ar merge,  sunt hoţi, neserioşi şi nu fac altceva decât să distrugă frumoasa lume europeană. Tocmai de aceea, când întâlneşti români de talia Marianei, te bucuri că mai sunt oameni care îşi vorbesc de bine ţara şi încearcă să prezinte Occidentului o imagine pozitivă a României, lucru necesar şi încântător deopotrivă pentru toţi românii.

Le dorim românilor în orice colţ al lumii s-ar afla- mult succes, iar Marianei Mihăilă spor şi forţă de muncă!

Anna Ciorba.