Home / Ştiri / Evenimente / Marea Britanie: Adio Uniunea Europeana !
Foto: © European Communities , 2005 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Georges Boulougouris
European Council: symbolic Foto: © European Communities , 2005 / Source: EC - Audiovisual Service / Photo: Georges Boulougouris

Marea Britanie: Adio Uniunea Europeana !

*o corespondenta de la Londra, semnata de Calin Teodorescu

 

Data de 23 iunie 2016 v-a ramane inscrisa cu litere rosii in istoria Europei, dupa decizia a 51.9% din cele peste 30 de milioane de oameni din populatia cu drept de vot a Marii Britanii care au decis iesirea de sub protectia Uniunii Europene.

 

Dupa o noapte in care unda de soc a facut ca toate bursele sa cada si lira sterlina sa se deprecieze la cel mai mic nivel din ultimii 30 de ani, britanicii s-au trezit in fata unei realitati despre care pana in urma cu 12 ore nu o credeau posibila.

 

Pe fondul pierderii alegerilor, premierul David Cameron si-a anuntat demisia din fruntea tarii, declarand ca negocierile de iesire din Uniunea Europeana trebuie facute de cineva din tabara Brexit.

 

Invitat la emisiunea Good Morning Britain, de la postul ITV, liderul UKIP Nigel Farage a declarat ca promisiunea facuta in Campania electorala de a aloca cele 350 de milioane de lire sterline care Maria Britanie le platea catre Uniunea Europeana catre sistemul national de sanatate a fost o greseala.

 

Pentru a calma putin sentimentul de nesiguranta al europeniilor care lucreaza in Londra, primarul Londrei Sadiq Khan a declarat ca orasul pe care il conduce ramane deschis muncitorilor veniti din Europa.

 

Ce se v-a intampla in continuare ?

 

In prima faza, guvernul de la Londra v-a trebui sa instiinteze Bruxelul despre decizia de a invoca articolul 50 din constitutia Uniunii Europene. Dupa acest pas, vor urma doi ani in care Marea Britanie trebuie sa-si negocieze iesirea din Uniune. Dupa ajungerea la un accord privind “divortul” dintre cele 2 entitati, ambele parti trebuie sa artifice acordul. Dupa expirarea celor 2 ani, calitatea de membru al Marii Britanii inceteaza, aceasta pierzand toate beneficiile si obligatiile care decurg din calitatea de membru UE.

 

Dincolo de cele peste 3.500.000 de semnaturi adunate pe site-ul parlamentului britanic pentru organizarea unui al doilea tur de scrutin pe tema parasiri Uniunii Europene raman intrebarile legate de ce se v-a intampla mai departe cu muncitorii veniti din Uniunea Europeana.

 

Foto: © European Communities , 2005   /  Source: EC – Audiovisual

Service   /   Photo: Georges Boulougouris