Home / Ştiri / Evenimente / Marcarea Zilei internaţionale a păcii la Hliboca, Ucraina.
http://euromedia-ucraina.blogspot.co.at/2015/09/revista-presei-nord-bucovinene-de-limba_25.html

Marcarea Zilei internaţionale a păcii la Hliboca, Ucraina.

Prima manifestare de acest gen a avut loc în raionul nostru anul trecut, iar începutul sărbătorii a fost pus în anii 80 ai secolului trecut pentru încetarea conflictelor armate. În centrul Hlibocii s-au adunat cei mai activi locuitori ai raionului, între care a fost şi un concetăţean curajos al nostru-comandantul brigăzii de cercetare a Corpului ucrainean de voluntari  ”  Sectorul de dreapta” Valeri Crasnean, care la 18 septembrie a fost decorat cu Ordinul ” Erou al poporului Ucrainei”.  

Marcarea Zilei internaţionale a păcii la Hliboca, Ucraina.

Manifestarea a început cu intonarea imnului de Stat. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în lupta pentru pacea ţării. După aceea au rostit discursuri şeful Administraţiei raionale de  stat Gheorghe Pridii, primarul orăşelului Constantin Goreacico, primarul orăşelului Constantin Goreacico şi şefa Secţiei juridice a Consiliului raional Elena Badiuc. Domnul Pridii  a menţionat în discursul său că mai înainte pacea era pentru noi un lucru obişnuit, dar acum ne confruntăm cu agresiunea unui duşman.

“În timpul în care statul nostru răsună focuri de arme şi se varsă sânge, ziua aceasta are o semnificaţie deosebită. Aproape 500 de concetăţeni ai noştri participă la operaţiunea antiteroristă, însă pacea ne costă mult prea scump. Din raionul nostru sunt 23 de de luptători răniţi şi, din păcate, doi morţi. Ziua aceasta trebuie să-i determine pe oameni nu numai să se gândească la pace, dar şi să facă ceva pentru instaurarea ei”, a adăugat şeful Administraţiei de stat. Apoi o coloană în frunte cu tineri patrioţi purtând drapelul naţional a pornit într-un marş prin orăşel, oprindu-se la monumentele eroilor care şi-au jertfit viaţa pentru patrie şi depunând flori la ele. În încheiere, cei prezenţi au creat un porumbel improvizat, ca semn a speranţei ca în curând în Ucraina va domni din nou pacea.

Gheorghe Semeniuc.

Foto Petro Mitraniuc.