Home / Cultură / ICR Viena : Noaptea lungă a muzeelor
FOTO : ICR

ICR Viena : Noaptea lungă a muzeelor

Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) organizează, sâmbătă, 3 octombrie, între orele 18.00 şi 01.00, Noaptea lungă a muzeelor.

Evenimentul prezintă expoziţiile Plug to Nature şi DeltaCraft, găzduite de Galeria ICR Viena în cadrul Vienna Design Week, proiectul dedicat copiilor Es war einmal… Rotkäppchen (A fost odată… Scufiţa Roşie) şi filmul documentar INSIGHT. An eye on Bucharest’s art galleries.

 

Noaptea lungă a muzeelor, aflată în acest an la a 16-a ediţie, este organizată la nivel naţional de ORF (Televiziunea Naţională din Austria) şi cuprinde expoziţii şi evenimente conexe în muzee, galerii şi în alte instituţii de cultură din Austria deschise publicului în intervalul orar 18.00-01.00. Ediţia din acest an reuneşte 731 de instituţii din Austria, dintre care 127 cu sediul în Viena. Pentru o listă completă a muzeelor participante şi a evenimentelor organizate la nivel local şi national, vă rugăm să accesaţi acest link.

 

Expoziţia Plug to Nature este concepută sub forma unei instalații de obiecte și surse inspiraționale marca PATZAIKIN, cuprinzând şi piese vestimentare din noua colecție PATZAIKIN şi obiecte ceramice – ediţie limitată, toate semnate de designerul Oláh Gyárfás. Expoziţia prezintă filmul Super 8 şi fotografii realizate în Delta Dunării de Nicu Ilfoveanu. Punctul central al expoziţiei este reprezentat de o canotcă, un produs cu un design unicat, a cărui denumire provine de la lotcă (de la care preia materialul) și de la canoe (de la care preia liniile dinamice).

DeltaCraft este un proiect de cercetare care reuneşte zece meșteșugari din zona Delta Dunării – Toader Calciu (Isaccea), Paraschiva Gălățeanu (Jijila), Paraschiva Constantin (Vișina), Florica Arion (Luncavița), Jenica Nicolae (Mahmudia), Mircea Ghincu (Vișina), Florian Toma (Agighiol), Costel și Verginica Crimschi (Letea), Constantin Moise (Greci), Gabi Iaba (Sulina), trei designeri (Ana Botezatu, Emse Pop, Ciprian Manda) și doi curatori (Marlene Stanciu, Mihai Sibianu) pentru a aduce meșteșugurile deltaice în designul de obiect contemporan. Expoziţia cuprinde o colecție de obiecte conceptuale și utilitare de design interior, inspirate din viața locală a Deltei Dunării și Dobrogea de Sud, realizate cu tehnici tradiționale. Proiectul este realizat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis împreună cu KraftMade și Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“ de la Tulcea.

 

A fost odată… Scufiţa Roşie este o iniţiativă dedicată în primul rând copiilor care îşi însoţesc părinţii la Noaptea lungă a muzeelor. Expoziția de carte Scufița Roșie în 30 de limbi cuprinde cărţi în 30 de limbi europene, printre care şi volumul Es war einmal – Rotkäppchen (A fost odată – Scufiţa Roşie) ilustrat de Sebastian Baculea. Expoziţia este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena, alături de membri ai asociaţiei EUNIC Austria, în cadrul evenimentul A fost odată ca niciodată… Călătoriile Scufiţei Roşii prin spaţiile lingvistice ale Europei dedicat Zilei Europene a Limbilor. Expoziţia poate fi vizitată în perioada 7-30 septembrie, în intervalul orar 9.00-17.00 la Casa Uniunii Europene de la Viena (Wipplingerstrasse 35).

 

Filmul INSIGHT. An eye on Bucharest’s art galleries, realizat de Miluță Flueraș, Edina Berbescu și Simona Carapeț dezvoltă relația dintre artă și societate, oferind o imagine de ansamblu asupra galeriilor de artă reprezentative pentru spațiul cultural bucureștean.

Filmul prezintă povestea a 19 galerii și urmărește parcursul acestora în anul 2015. Printre galeriile prezentate se numără şi 418 Gallery, Anca Poterașu Gallery, Eastwards Prospectus şi Ivan Gallery, prezente la ediţia din acest an a târgului de artă contemporană viennacontemporary (24-27 septembrie).

 

Pentru mai multe detalii legate de accesul la eveniment şi instituţiile participante vă rugăm să accesaţi pagina de internet langenacht.orf.at/en/.

 

Institutul Cultural Român de la Viena

Argentinierstr. 39, 1040

Tel./fax: +431 319 10 81

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena