Home / Cultură / ICR Viena va invita : Concert Peter Hudler (violoncel) şi Nikolaus Wagner (pian)
FOTO : ICR Viena

ICR Viena va invita : Concert Peter Hudler (violoncel) şi Nikolaus Wagner (pian)

Seria de evenimente „Enescu şi Viena“ organizate de Institutul Cultural Român de la Viena  continuă cu un concert care are loc la sediul din Argentinierstrasse 39, în data de miercuri, 18 noiembrie, ora 19.00, fiind susţinut de Peter Hudler la violoncel, acompaniat de Nikolaus Wagner la pian. Repertoriul serii prezintă o lucrare a lui George Enescu interpretată foarte rar.

 

Program:

 

Johannes Brahms:

 

Sonata pentru violoncel şi pian în Fa major op.99

 

-Pauză-

 

George Enescu:

 

Sonata pentru violoncel şi pian op.26/1

 

Peter Hudler a studiat la Universitatea Mozarteum Salzburg, în cadrul căreia a absolvit un studiu de masterat în anul 2008 şi un studiu postuniversitar în anul 2009. A studiat alături de Antonio Meneses, Enrico Dindo şi Thomas Riebl. Originar din Viena, Peter Hudler s-a dedicat îndeosebi muzicii de cameră.

 

Ca violonist şi interpret de vioară solo în ansambluri camerale, Peter Hudler a susţinut concerte în Europa de Nord, Norvegia, Irlanda şi, de curând, în Danemarca. Ca membru în orchestră a concertat alături de Camerata Salzburg, Mozarteum Salzburg, Tonkünstler Niederösterreich, Le Concert Olympique sau orchestra Operei de Stat din Viena.

 

Nikolaus Wagner a studiat la Conservatorul din Viena şi la Universitatea de Muzică şi Artă din acelaşi oraş. A urmat cursuri de măiestrie susţinute de Helmut Deutsch, Thomas Quasthoff, Markus Hinterhäuser şi György Kurtag. În cariera sa a concertat pe scenele Musikverein şi Konzerthaus din Viena, în Filarmonicile din Berlin, Köln şi Baden-Baden Freiburg, la Universitatea Columbia din New York şi în programul Festivalului „Palmklang“ din Oberalm.

 

Ca membru al trio-ului Marc Chagall, Nikolaus Wagner a câştigat Concursul Internaţional de muzică de cameră Johannes Brahms, a fost bursier Karajan şi câştigător al premiului selecţiei în urma unei audiţii în cadrul „musica juventutis“ din Konzerthaus Viena. Ulterior, trio-ul a fost invitat să concerteze în sălile Schubertsaal şi Mozartsaal din Konzerthaus Viena, în Italia, S.U.A. şi Germania (la Festspiele Mecklenburg Vorprommen).

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea compozitorului, dirijorului şi violonistului român George Enescu. ICR Viena a organizat o serie de concerte şi manifestări culturale care au debutat de Ziua Europei şi se vor încheia după Ziua Naţională a României.

„George Enescu a studiat în Viena între anii 1888-1894 cu Ernst Ludwig (pian), Robert Fuchs (compoziţie) şi Joseph Hellmesberger jun. (vioară) care s-a ocupat în mod deosebit de el, găzduindu-l în apartamentul său din Niebelungenstrasse şi plasându-l adesea în mijlocul orchestrei filarmonice a conservatorului în timpul repetiţiilor pentru ca acesta să poată explora şi asimila universul sonor al ansamblului din jurul său. George Enescu se afirmă la început ca violonist pe scena muzicală internaţională, debutând în anul 1892 în sala Bösendorfer din Viena, alături de profesorul său Joseph Hellmesberger jun. şi însoţit de criticile entuziaste ale presei vieneze. Definitorie pentru George Enescu a fost şi întâlnirea cu Johannes Brahms: în 1894 Enescu a avut onoarea de a face parte din ansamblul filarmonic ce interpreta „Simfonia nr. 1“ a compozitorului german. Tot la Viena a descoperit şi muzica lui Richard Wagner, de a cărei forţă de fascinare nu s-a mai putut desprinde niciodată. La vârsta de 12 ani Enescu îşi încheie studiile în Austria şi se desparte de Conservatorul din Viena purtând în tolbă prestigioasa medalie de argint a Societăţii Prietenilor Muzicii“ („Românii de pe Ringstrasse: trasee de ieri prin Viena de azi“, Gabriel Kohn, Peter Schubert, Editura Institutului Cultural Român, Bucureşti, 2015).

Rumänisches Kulturinstitut in Wien

Argentinierstr. 39, 1040

Tel.: +431 319 10 81;

office@rkiwien.at

www.rkiwien.at

www.facebook.com/RKIWien.ICRViena