Home / Ştiri / Politica / i74 – Parlament pentru Cetăţeni
Foto: i74.ro

i74 – Parlament pentru Cetăţeni

În mai puţin de două luni de la lansare, iniţiativa legislativă i74 a strâns primele 17.000 de semnături în mediul online. Proiectul i74 îşi propune să adune 100.001 de semnături din 11 județe ale României pentru a schimba prin lege, conform dreptului garantat de Constituția României prin articolul 74, modul de funcționare a Parlamentului.

Ce este i74?

Inițiativa legislativă a Fundației CAESAR și a ta, născută în baza Articolului 74 din Constituţia României. Prin prevederile acestui articol, cetățenii pot introduce legi în Parlament. Conform Art. 74, „(1) Iniţiativa legislativă aparţine, după caz, Guvernului, deputaţilor, senatorilor sau unui număr de cel puţin 100.000 de cetăţeni cu drept de vot.”

 

Cum ne propunem să reușim?

Strângem împreună peste 100.000 de semnături în cel puțin 11 judeţe, fiecare cu cel puțin 5.000 de semnatari. Proiectul de lege va ajunge atunci pe masa Parlamentului înainte de vara 2016. Obiectivul este ca legea să fie adoptată înainte de alegerile parlamentare din 2016.

 

De ce i74?

Pentru că fiecare român își dorește să aibă pe cine să voteze, nu împotriva cui să voteze. Pentru ca acest lucru să se întâmple, avem nevoie de conducători care să ne reprezinte interesele de cetățeni în Parlament.

În prezent, parlamentarii români au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul. În plus, fiecare parlamentar costă statul român peste 53.000 de lei lunar. Iar rata absenteismului este una nepermis de mare: media prezenței la votul în Senat a fost de doar 49% în 2013. Deloc surprinzător, 9 din 10 români nu mai au încredere în Parlament.

 

Ce aduce nou i74?

1. Transparență – Voturi la vedere, accesibile tuturor cetățenilor.
Ca să ştim, fiecare, cum suntem reprezentaţi.
2. Seriozitate – Fiecare absență nemotivată să fie sancționată cu 1% din salariu.
Ca să știe că nu se joacă pe timpul nostru.
3. Responsabilitate – Decontări de cheltuieli doar pe bază de documente justificative.
Declarația pe proprie răspundere nu va mai fi suficientă, pentru că banul public e banul nostru
și nu poate fi cheltuit oricum.

Schimbarea pleacă de la noi toți. Iar puterea lor e în mâinile noastre. Semnează și cheamă-i pe toți alături de tine. Pentru că meriți un parlament pentru cetățeni. Împreună le facem legea!

 

Cum pot semna i74?

Conform legii, doar semnăturile în persoană se adaugă la totalul necesar.

Semnătura ta virtuală este însă extrem de importantă și vine în sprijinul proiectului: ea contează atât pentru promovarea inițiativei, cât și pentru a îți comunica în curând unde și cum poți semna pe o listă întocmită conform legii.

Semnează virtual mai jos și în perioada următoare vom reveni către tine cu detalii despre centrele noastre de colectare de semnături.

 

Semnături

Cei care susțin acest proiect sunt încurajaţi să semneze mai întâi pe website-ul inițiativei www.i74.ro. Aceştia urmează a fi contactaţi ulterior de echipa i74: numai semnăturile în original sunt luate în considerare de către autorităţile abilitate. Pentru a vedea care este cea mai apropiată localitate unde se strâng semnături, vă rugăm să accesaţi pagina:.http://www.i74.ro/contacte_locale.

 

Voluntariat

Orice cetățean român peste 18 ani poate face parte din corpul de voluntari ai inițiativei. Pentru detalii legate de voluntariat, se poate accesa pagina de web a inițiativei la adresa http://www.i74.ro/volunteer.

 

Donaţii

Pentru donaţii de orice valoare, se poate contribui la campania de crowdfunding pe platforma Indiegogo, “A Parliament for Romania’s citizens – i74!”, sau pe website-ul i74 aici. Donaţiile sunt folosite la realizarea de materiale promoționale, dezvoltare a paginii web, fotografii, clipuri video, apariții mass-media ş.a.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.i74.ro.