Home / Ştiri / Moldova / VIDEO – Grupare criminală paramilitară din Moldova, suspectată de atacarea instituţiilor statului
Foto: captură Publica TV

VIDEO – Grupare criminală paramilitară din Moldova, suspectată de atacarea instituţiilor statului

Autoritățile de la Chișinău au anunțat miercuri că au destructurat în nordul țării o grupare paramilitară care intenționa să atace armat instituțiile statului, să destabilizeze regiuni din Moldova și Ucraina și să fondeze „Rusia Nouă”, relatează Publika TV, citată de Diaspora TV. Suspecții au fost reținuti la Bălți și Chișinău și planificau ca până la sfârșitul anului să atace o unitate militară pentru a se înarma, să elibereze deținuți din închisori, apoi să destabilizeze situația din nordul țării, Găgăuzia și Odesa, potrivit lui Veaceslav Untilă, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, citat de publika.md.

Polițiștii au efectuat 15 percheziții la domiciliile și în mașinile a 11 indivizi din Chișinău și Bălți. Au fost reținute șapte persoane, inclusiv un suspect de origine ucraineană, originar din regiunea Donbas, din estul separatist al țării.

Au fost găsite arme, muniții și droguri.

Poliția a precizat că suspecții aveau cazier și că ancheta asupra grupării a început la 27 octombrie.

„Este cert un lucru: o parte dintre membrii grupării au fost judecaţi anterior pentru acţiuni violente. Ei sunt toţi cetăţeni ai Republicii Moldova. Majoritatea sunt locuitori ai oraşului Bălţi. Liderul grupării este un cetăţean moldovean”, a declarat şeful interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc.

„O grupare paramilitară pe care aş compara-o cu cele care activează în Doneţk, în Crimeea. Este o combinaţie dintre foşti militari şi criminali, care vor să obţină locuri, funcţii în Moldova. Aceşti criminali sunt formaţi demult, însă atunci când societatea funcţionează, ei stau ascunşi. Când apar momentele favorabile, ei îşi ridică capul. Noi am început să vorbim despre aceste fenomene începând din 2012. Mă mândresc cu organele de drept că îşi fac meseria. Cam târziu, dar o fac. Acesta este un semnal de siguranţă. În 2002 au fost reţinuţi membri unei grupări criminale care teroriza nordul ţării, în acea luptă a fost omorât un camarad”, a declarat fostul viceministru de interne, Ghenadie Cosovan.

„Am văzut şi în sud operaţiuni ale poliţiei şi SIS (serviciul de informații – n.r.). Cred că şi Bălţiul deopotrivă este un mediu favorabil pentru apariţia grupărilor criminale şi din considerentul conexiunilor cu regiunile-problemă din imediata vecinătate. Nu trebuie să uităm că Moldova este vizată de un război hibrid, criza ucraineană are repercusiuni asupra ţării, la un nivel mai puţin vizibil”, a spus Mihai Godea, fost membru al comisiei parlamentare pentru securitate.

Suspecții riscă până la 20 de ani de închisoare sau chiar detenția pe viață, în funcție de acuzațiile care vor fi formulate împotriva lor.