Home / Membrii de Onoare / Gheorghe Turda

Gheorghe Turda

Pentru lunga activitate, pentru promovarea cantecului popular romanesc si pentru alinarea dorului de tara romaniilor plecati peste granitele tari, Verein-ul “Blue-Danube.TV” are onoarea de a-l introduce pe maestrul Gheorghe Turda in galeria Membriilor de Onoare.
     Acesta s-a nascut la data de 6 martie 1948, in Săpânța, jud. MaramureșA dat concerte în peste 40 de țări și a participat la peste 80 de turnee.
     A absolvit școala generală în comuna natală, apoi liceul teoretic „Dragoș Vodă” din Sighet, secția reală. De mic i-a plăcut să cânte. Bunicul artistului a fost preot la Săpânța, un sat cu celebritate folclorică și etnografică în care se află “cimitirul vesel”.
     A studiat la academia de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj (1966-1973). Încă din anii studenției s-a impus ca interpret, prin calitățile deosebite ale timbrului său vocal, bogăția și valoarea repertoriului ales. A interpretat și arii din operă și operetă. În același an, după absolvire a devenit prim solist al ansamblului artistic „Rapsodia română”, în cadrul căruia a activat până în 1991, anul desființării ansamblului.
     In calitate de director al ansamblului „Ciocârlia”, a întreprins cu acesta multe turnee în țară și peste hotare.
     În 1991 i-a fost conferit gradul de locotenent-colonel onorific, ca recunoaștere a meritelor sale artistice. În anii 1994-1997, s-a implicat, în calitate de colonel, tot mai mult în viața artistică a celor ce-și desfășoară activitatea în armata și poliția română, precum și în armată în calitate de colaborator cu alte atribuții.
     În perioada 1997-2001, Gheorghe Turda a lucrat în cadrul DGPMB ca șef de compartiment, la Direcția pentru relații publice, tradiții, educație și sport. În semn de apreciere a muncii neobosite și a valorii activităților, Turda a fost numit șef adjunct al direcției respective. Artistul Turda s-a retras din această activitate în august 2003, nu însă și din aceea de interpret de muzică populară.
     Începând din 1966 a colaborat până în prezent cu majoritatea ansamblurilor artistice din țară, între care: „Cindrelul”, „Junii Sibiului”, „Ciprian Porumbescu” (Suceava), „Mărțișorul” (Cluj-Napoca), „Doina” (al armatei), „Tinerimea română”, „Doina Carpaților”, „Doina Gorjului”, „Doina Banatului”, „Maramureșul” (Baia Mare), „Ciocârlia”, „Mara” (Sighet).
     „Aceste colaborări mi-au prilejuit, în timp contacte fertile și semnificative cu un public divers, dar cultivat, de pe cele mai felurite meleaguri ale țării, cât și de peste hotare. Dialogurile pe care le-am purtat cu mulți dintre iubitorii cântecelor mele m-au stimulat, mi-au dat aripi, m-au îndemnat să merg și mai mult la rădăcina lucrurilor. Folclorul românesc, bogat în seve și frumuseți lexicale dintre cele rare, în lumina cu ascensiuni divine, constituie izvorul cu apă vie, din care, cred eu, fiecare artist adevărat, trebuie să-și culeagă substanța și armoniile.” —Gheorghe Turda
     Gheorghe Turda vorbește și cântă, în afară de limba română, în italiană, engleză, franceză și rusă.
     Prin decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Gheorghe Turda a fost înaintat în gradul de general de brigadă în rezervă (cu o stea).
     Este director al Centrului cultural național din ministerul de interne.
*sursa: wikipedia.