Home / Ştiri / Evenimente / Europa încotro? Mai poate Occidentul să ofere un model de civilizaţie pentru restul lumii ?
https://www.youtube.com/watch?v=noITV0HeMLE

Europa încotro? Mai poate Occidentul să ofere un model de civilizaţie pentru restul lumii ?

Lucrurile stau în felul următor, Europa a devenit un butoi  de pulbere gata să explodeze în orice moment, de vină este aşa zisa politică a toleranţei care nu face altceva decât să dea apă la moară unora şi altora.

Occidentul este exponentul unei mari civilizaţii, a unei culturi pragmatice. De la Renaştere încoace această civilizaţie a supravieţuit cu bune şi rele intemperiilor istorice, ba mai mult s-a extins în alte spaţii geografice. Lumea de astăzi arată aşa în mare parte datorită Colonialismului.

Din secolul XVI până în secolul XX Europa a împrăştiat roadele propiei viziuni asupra lumii, unele state aflate sub influenţa directă a coloniştilor europeni( un timp) au dezvoltat sisteme viabile, sisteme care mai nou conduc lumea: SUA.

Ţările care odată au fost cucerite, astăzi cuceresc.

În  prima etapă a colonialismului sfera de influenţă era împărţită în felul următor : Spania şi Portugalia ocupau America de Sud, Marea  Britanie- America de Nord, India, o parte a coloniilor din Africa şi Asia, Germania unificată avea colonii în Africa, Italia- Etiopia, Rusia , în sine un mare imperiu a colonizat doar teritoriile din vecinătatea sa.

Occidentul a devenit o mare putere începând cu secolul Renaşterii, dezvoltarea sa a continuat în secolele următoare, Revoluţia industrială a generat ulterior o serie de conflicte la ea acasă( în inima Europei) războaie în secolul XIX, apoi cele două războaie mondiale, care au avut milioane de victime.

Occidentul atât de mult râvnit astăzi, a creat cele mai monstruoase regimuri politice din secolul XX, regimuri care mai persistă şi astăzi în câteva ţări( Coreea de Nord, Cuba), mă refer la nazism( fascism) şi comunism( în URSS şi-au pierdut viaţa milioane de oameni), tot Occidentul s-a implicat activ (şi o mai face) în politica altor state ale lumii, Ţările lumii a Treia cum le numesc europenii.

Occidentul şi-a construit Universul având la bază creştinismul: în Vest- catolicismul, în Est- ortodoxia. Acest Occident a fost zdruncinat de invazii, poate cel mai mult de I. Otoman, dar s-au desfăşurat războaie şi între statele  europene, întâi  regatele, apoi imperiile. E adevărat că  problema imperiilor a fost partial rezolvata abia după primul război mondial: de pe harta Europei dispar I. Otoman, I. German , I. Austro-Ungar şi I. Rus.

Chestiunea a rămas nesoluţionată însă, apar state cu un regim totalitar feroce: Germania şi Uniunea Sovietică .

Statele Unite care s-au implicat în primul război mondial în 1917 cunosc o perioadă de dezvoltare accelerată, boom-ul american a generat totuşi  Marea Criză Economică din 1929-1933.

Dupa Marele razboi, Europa trebuia să îşi găsească un drum nou, pe harta sa apar în locul celor trei imperii, statele naţionale: România Mare, Cehoslovacia, Ungaria, Austria, Polonia…Iugoslavia.

Noile state încep să lupte pentru drepturile şi integrarea lor în lumea civilizată, având acelaşi model , occidental: drepturile omului, revoluţia franceză, modul de viaţă apusean.

În 1923 de exemplu, România unificată avea cea mai democratică Constituţie a Europei( model belgian), pe deplin însă niciodată nu s-au pus în aplicare toate punctele ei.

Aşa se face că în secolul XIX, Europa avea un model cultural de invidiat: Franţa.  În secolul XX: SUA. Astăzi: Globalizarea.

Între statele europene au existat  mereu conflicte:  Franţa şi Anglia, Franţa şi Germania, Germania şi Imperiul Austro-Ungar..

Estul Europei s-a aflat sub influenţa I. Rus. Aparent exista un echilibru în acest sistem.

Primul şi al  doilea război mondial au demonstrat contrariul, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, lumea a fost împărţiă în două tabere:blocul capitalist şi cel comunist.

America şi URSS, două mari puteri au guvernat lumea aproape 50 de ani, destrămarea URSS-ului şi blocului comunist a pus omenirea în faţa unei noi paradigme: lumea multipolară.

Statele dezvoltate( Vestul) şi statele în curs de dezvoltare,  restul lumii se învârte după propriile reguli, centrul lumii  a  fost mutat pentru o perioadă în America.

Dar ce este America fără Europa? O rafală de vânt, un stat fără mamă, civilizaţia lor este eminamente vest-europeană.

Noul secol ne pune în faţa unor serii de întrebări, greu de prezis. Ce se va întâmpla cu Europa?  Va putea Occidentul gestiona problemele care se ridică în faţa sa, va putea să răspundă noului val spre care se îndreaptă, va mai putea să propună  lumii un model de guvernare viabil în noua realitate , sau se va scufunda în propria istorie devenind o Atlantida pentru generaţiile viitorului?

Mi-e teamă şi nu am dreptul să dau verdicte, însă de o vreme bună Europa a devenit un butoi cu pulbere gata să explodeze…

Anna Ciorba