Home / Emisiuni / Dahoam / A doua emigrare: din Italia, înapoi la Tecuci
IMAGINE : Printscrot

A doua emigrare: din Italia, înapoi la Tecuci

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

A doua emigrare: din Italia, înapoi la Tecuci

IMAGINE : Printscrot

 În prima parte a ediţiei din 22 noiembrie, îl cunoaştem pe Marius Vasile Buruiană. El a muncit 6 ani în Italia (2007-2014) în Arezzo Toscana în domeniul agriculturii, la un patron care avea peste 100 hectare de tutun. Condiţiile de cazare erau greu de imaginat, într-un mediu insalubru cu pisici, câini, „tifos” cum spune el. Dar câştigul mare de 1300 euro pe lună l-a determinat să îndure. Soţia a fost şi ea 4 ani în Italia, dar a revenit în ţară ca să nască fetiţa.

 

Marius s-a întors în 2014, când patronul la care lucra nu a mai primit subvenţii pentru industria tutunului. A lucrat câteva luni prin Bucureşti şi a plecat iarăşi pentru 6 luni în Irak, Bagdad. Nu a rezistat acolo şi a hotărât să revină acasă, iar în prezent lucrează ca manipulator la o fabrică din Tecuci.

A doua emigrare: din Italia, înapoi la Tecuci

Imagine : Printscreenschot

 Laurenţiu Trifan a lucrat şi el în Italia ca administrator al parcării dintr-un cartier rezidenţial din Roma. Şi soţia sa a fost alături de el acolo, dar s-a întors pentru a se ocupa de creşterea şi educarea copilului.

 

Întors acasă, în România, cu banii câştigaţi şi-a amenjat două case – una a părinţilor în Tecuci şi o alta la Târgu Ocna – şi şi-a deschis două magazine cu produse italieneşti. Nu s-ar mai întoarce în Italia, deşi a întâmpinat probleme birocratice la nivel local pentru deschiderea afacerii.

A scris o carte despre viaţa şi experienţa străinătăţii, pe care a lansat-o în Tecuci.

 

Duminică, 22 noiembrie, la „A doua emigrare” îi cunoaştem pe Marius Vasile Buruiană şi Laurenţiu Trifan. Ambii au plecat din Tecuci, în Italia, ca să câştige mai mulţi bani. Cât de diferite sunt poveştile lor? Aflaţi pe TVR 2 şi TVR HD  de la ora 12,30.

 

sursa: tvr.ro

http://tecuceanul.ro/a-doua-emigrare-din-italia-inapoi-la-tecuci/