Home / Cultură / Din Timişoara la Hollywood… De ce a refuzat să recunoască Tarzan că s-a născut pe tărâm românesc.
Captura : Mihai Anthony

Din Timişoara la Hollywood… De ce a refuzat să recunoască Tarzan că s-a născut pe tărâm românesc.

Din Timişoara la Hollywood... De ce a refuzat să recunoască Tarzan că s-a născut pe tărâm românesc.

Captura : Mihai Anthony

27 februarie 2016, 00:13, de Adrian Epure

 

La ediţia din 2012 a Jocurilor Olimpice, una dintre staţiile metroului londonez a purtat numele lui Johnny Weissmüller. Devenit celebru, după ce l-a interpretat pe Tarzan, în 12 filme turnate la Hollywood, între 1932 şi 1948, Weissmüller a fost mai întâi un mare sportiv.

 

„Niciodată nu m-am considerat un actor, iar ca om de afaceri nu m-am descurcat deloc. Întotdeauna am fost un bun atlet, înotător”, obişnuia el să povestească. Născut pe 02 iunie 1904, în Szabadfalu, Austro-Ungaria (astăzi, cartierul timişorean Freidorf), într-o familie de etnici şvabi, celebrul înotător de mai târziu a fost botezat János Weißmüller. Familia Weissmüller, de religie baptistă, a emigrat în Statele Unite, în 1905, stabilindu-se la Windber, în statul Pennsylvania. La vârsta de 9 ani, Johann Peter Weissmüller s-a îmbolnăvit de poliomelită, iar medicii i-au recomandat practicarea înotului pentru recuperare. Aşa a început povestea de succes a multiplului campion olimpic. După ce a ajuns conjunctural în bazin, întâmplarea a jucat încă odată un rol hotărâtor în viaţa sa. A fost remarcat de un antrenor de înot, în timpul unei operaţiuni de salvare, pe când era angajat ca salvamar pe plaja din Michigan, în 1921.

Îndrumat către sport, Johnny Weissmüller a uimit prin capacităţile sale fizice ieşite din comun, devenind, un an mai târziu, recordman al Statelor Unite la 100 de metri liber, cu timpul de 58,6 secunde. Era primul om care reuşea să coboare sub ştacheta minutului, pe respectiva distanţă. Astfel, a fost selecţionat în lotul olimpic de nataţie al Statelor Unite, pentru ediţia din 1924, de la Paris.

Pentru că îi era frică să nu fie exclus din lot, deoarece încă nu avea cetăţenie americană, Johnny a declarat că s-a născut în Statele Unite, luând identitatea fratelui său mai mic, Peter. Chiar dacă niciodată nu a menţionat că s-a născut în Banat, din diferite motive, în special pentru a nu-şi pierde medaliile olimpice, Weismüller a recunoscut faptul că tatăl său s-a născut în comuna Variaş, acum în judeţul Timiş. În Franţa, a câştigat trei medalii de aur la înot (100 şi 400 de metri liber, plus ştafeta 4×200 de metri liber) într-o singură zi, pe 20 iulie, cucerind şi un bronz (tot pe 20 iulie), la polo, cu echipa. Patru ani mai târziu, Johnny Weissmüller şi-a îmbogăţit palmaresul olimpic cu alte două medalii, la 100 de metri liber şi cu ştafeta de 4X200 de metri liber. Oficial, Johnny Weissmüller a fost neînvins în peste 1.000 de curse. Succesul ameţitor l-a făcut pe Johnny unul dintre cei mai mediatizaţi oameni din Chicago. Era devansat doar de Al Capone, legendarul mafiot american. În 1929, după încheierea carierei sale sportive, Johnny a semnat un contract cu o companie producătoare de lenjerie intimă, BVD, pentru care a pozat de mai multe ori ca model, în schimbul a 500 de dolari pe săptămână. În acelaşi an, şi-a făcut debutul şi pe marele ecran, interpretând rolul lui Adonis în filmul “Glorifying the American Girl” / “Glorie fetei americane”.

A semnat apoi un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer, în 1931, devenind primul Tarzan din filmele sonore şi fiind considerat chiar şi astăzi cel mai bun Tarzan din istoria cinematografiei. Regizorul W. S. Van Dyke l-a preferat pe Weissmüller lui Clark Gable – care nu era destul de musculos, Johnny Mac Brown – care nu era destul de înalt şi Charles Bickford – care nu era destul de tânăr. În 1948, după ce-l interpretase deja de 12 ori pe eroul lui Edgar Rice Burroughs, Weissmüller s-a mutat la Columbia Pictures şi a intrat în pielea lui Jungle Jim (care este doar un Tarzan îmbrăcat), pe care l-a interpretat de 13 ori între 1948 şi 1954, iar ulterior în alte 23 de episoade pentru televiziune, între 1955 şi 1958. Nemaifiind solicitat apoi pentru roluri, şi-a încercat norocul în afaceri, dar fără prea mare succes. Pentru o scurtă perioadă, în 1973, a fost “celebrity greeter” la cazinoul Caesar’s Palace din Las Vegas. A murit de edem pulmonar, în ziua de 20 ianuarie 1984, la Acapulco, în Mexic, fiind înmormântat la cimitirul Jardines del Tiempo.

“În Austria, îl iubeam pe Johnny şi filmele sale cu Tarzan erau foarte populare. Pe când aveam 6 ani, tata m-a dus să-l văd pe Weissmüller”Arnold Schwarzenegger.

 

(Sursa: adevărul.ro)

 

 

Johnny Weismuller în rolul lui Tarzan (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer)