Home / Evenimente / Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei
Captura : www.curieruljudiciar.ro

Decizia Curtii Constitutionale a Romaniei cu privire la obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei

(referitoare la modificarea si completarea legii privind masurile de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist).

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de presedintele Klaus Iohannis referitoare la dispozitiile Legii nr.165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, precum si privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase si a constatat ca sunt neconstitutionale.

CCR a precizat ca “etapa judecătorească a recunoașterii dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului și repararea pagubei trebuie să fie o etapă efectivă care se bucură de toate garanțiile recunoscute dreptului de acces liber la justiție”.

Chiar daca decizia nu afecteaza in mod direct proprietarii, ea trebuie privita drept un pas inainte pentru consolidarea statului de drept si intarirea institutiilor administrative care reglementeaza retrocedarea imobilelor.

DECIZIA nr. 747/2015 – CCR a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata de Presedintele Romaniei si a constatat ca dispozitiile Legii privind completarea unor prevederi ale Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si a unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului sunt neconstitutionale

Data: 09 decembrie 2015, 11:46 | autor: A.P. | 0 comentarii | 200 afisari

In ziua de 4 noiembrie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art. 146 lit. d) din Constitutia Romaniei si al art. 29 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind completarea unor prevederi ale Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si a unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului, obiectie formulata de Presedintele Romaniei.

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile Legii privind completarea unor prevederi ale Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, precum si a unor prevederi ale Legii nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului sunt neconstitutionale.

>>Decizia nr. 747 din 4 noiembrie 2015 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind completarea unor prevederi ale Legii nr. 215/2001, precum si a unor prevederi ale Legii nr. 340/2004