Home / Cultură / Cronica vieneză 06. Noiembrie 2015
FOTO : Mihai Anthony

Cronica vieneză 06. Noiembrie 2015

Cronica vieneză                                                                   06. noiembrie 2015

 

 

 

Viena – Piața Eroilor (Heldenplatz). În această zi însorită de 26 Octombrie 2015, peste 130.000 de austrieci și turiști au participat la sărbătorirea Zilei Naționale a Austriei, festivitate care a culminat cu depunerea jurământului militar de un număr de 1.360 de recruți.

Manifestările dedicate celei de a 60-a sărbătoriri a Zilei Naționale – proclamată în anul 1955, după 10 ani de ocupație de către trupele americane, engleze, franceze și rusești, rămase pe teritoriul Austriei după terminarea celui de-al doilea Război Mondial – au durat, de fapt, 4 zile, în care au fost organizate serbări câmpenești, expoziții, concerte, vizitarea gratuită a muzeelor și ”ziua ușilor deschise”, care a prilejuit miilor de participanți posibilitatea de a vizita instituțiile oficiale: Președinția, Guvernul, Parlamentul, Ministerele și de a fi întâmpinați de Președintele Dr. Heinz Fischer, de Cancelarul Werner Faymann, de Președinta Parlamentului Doris Bures, de Miniștri și de alți politicieni.

La conferința de presă, desfășurată în ziua de vineri, 24 octombrie 2015, Ministrul Apărării și al Sportului, Mag. Gerald Klug ne-a prezentat activitatea armatei și succesele obținute de militarii austrieci, în special în situațiile extreme, pentru îndepărtarea urmărilor unor catastrofe naturale (inundații, furtuni), precum și, starea de ultimă actualitate: participarea a peste 1.200 de militari la apărarea granițelor Austriei și la ajutorarea celor peste 700.000 de imigranți islamiști, care au traversat în ultimele 3 luni Austria, pentru a ajunge acolo unde vor ei, în Germania.

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

Președintele Heinz Fischer, Cancelarul Werner Faymann, și Ministrul Gerald Klug

trec în revistă trupele de recruți, în Piața Eroilor (Heldenplatz) din Viena.

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

Ministrul Gerald Klug, Jurnalistul Mihai ANTHONY, Generalul Kurt Wagner

 

***

 

ÖJC – Clubul Jurnaliștilor Austrieci, cu sediul în sectorul 1 al Vienei, Blutgasse nr.3, împreună cu landul Südtirol (din nordul Italiei) și cu ”Institutul Renner” acordă anual, celor mai talentați jurnaliști, Premiul ”Prof. Claus Gatterer”, pentru ”jurnalism angajat social”.

Premiul ”Prof. Claus Gatterer–2015”, în valoare de 5.000 €, a fost acordat ziaristului Dietmar Telser, redactor, din 2005, la ”Rein-Zeitung” în Koblenz – pentru reportajul-online Gardul (Der Zaun), în care tratează tragedia imigranților islamiști, în drumul lor spre Europa – și Redacției magazinului ”Blickpunkte”.

Premierea a avut loc în orașul Linz (OÖ), în prezența Guvernatorului landului Ober Österreich (Austria Superioară), Dr. Josef Pühringer (ÖVP), și a fost înmânat de Președintele Juriului și al Clubului de Presă ÖJC, jurnalistul Fred Turnheim.

Colegul Dietmar Telser a mulțumit Redacției ziarului VOCEA TA pentru prezența la acest eveniment.

 

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

Dietmar Telser și Mihai Anthony

***

Jurnaliștii și scriitorii Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu s-au oprit, pentru scurt timp, la Viena – în ziua de 03 noiembrie 2015, după turneul de 30 de zile pe care l-au efectuat prin Europa, pentru a-și prezenta noul volum intitulat ”Miracolul din noiembrie” – unde s-au întâlnit cu câțiva prieteni, iubitori și creatori de literatură și artă: pictorița Mariana Neumeyer (Alexis), cântăreața de operă Aura Twarowska (de la Opera de Stat din Viena), jurnalistul Mihai Anthony.

În acest nou volum – care poartă subtitlul ”Uimitoarea poveste a zilei în care Diaspora și Facebook au obținut o victorie eroică” – sunt descrise evenimentele de la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 în diaspora, care au dus la desființarea, de facto, a PSD-ului (partid provenit, după cum se știe, din fostul PCR) și la împiedicarea lui Victor Ponta să devină Președintele României.

Crigore Cartianu ne-a vorbit despre cele 35 de întâlniri cu cititorii români din 7 țări și 25 de orașe – printre care: Köln, Bruxelles, Paris, Madrid, Roma, Graz… –, despre cele peste 1.000 de autografe – oferite, pe cărțile sale, iubitorilor de literatură –, despre succesul acestui periplu european.

O altă temă de discuție a fost incendiul de la clubul Colectiv, din București, care s-a soldat cu moartea celor 33 de tineri nevinovați și cu peste 140 de răniți, catastrofă care va duce, cu siguranță, la schimbarea completă a Guvernului României și, probabil, la o viață mai bună pentru români. Dar cu ce preț îngrozitor?

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu s-au întâlnit cu câțiva prieteni la Viena:

Mariana Neumeyer, Aura Twarowska, Mihai Anthony.

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

     Grigore Cartianu și Mihai Anthony              

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

  Grigore Cartianu și Aura Twarowska

***

 

În fața Ambasadei României din Viena vor avea loc, începând de Duminică, 08 noiembrie 2015, proteste de solidaritate cu românii din Piața Universității din București – mi-a comunicat astăzi, 06.11.2015, doamna Monica Funder, organizatoarea acestor manifestații.

Se estimează că, la aceste proteste, vor participa ca. 100-150 de tineri români din diaspotra, în majoritate studenți, nemulțumiți de faptul că noul ambasador Bogdan Mazuru nu și-a exprimat încă poziția față de Guvernul corupt de la București, condus de un Prim-ministru cu dosare penale, care l-a uns și pe domnia sa în funcția de ambasador în Austria.

Doamna Monica Funder, care este, de mulți ani, o luptătoare pentru dreptate și echitate printre românii din diaspora de la Viena (fără să fie plătită de DPRP, precum alți fii de securiști, care fac de rușine națiunea română!) a primit deja aprobare, de la poliția austriacă, pentru organizatoarea acestor demonstații.

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Tricolor

 

 

Cronica vieneză   06. Noiembrie 2015

FOTO : Mihai Anthony

           

 

Mihai ANTHONY

Redactor literar