Home / Ştiri / Diaspora / Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de 19 Oct.2015 !

Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de 19 Oct.2015 !

Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de  19 Oct.2015 ! Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de  19 Oct.2015 ! Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de  19 Oct.2015 !

Jefuirea ultimei Paduri !

Rolul Schweighofer HolzIndustrie in traficul ilegal de lemn din padurile Romaniei
Luni 19 Octombrie 2013 WWF Austria si Romania s(i EIA) din USA si Agent Green (NGO)

Romania impreuna au aratat traficul ilegal al lemnului din Romania

Au participat:

Andrea Johanides Director WWF – Austria
Alexander von Bismarck Director EIA Wasghinton D.C.
Magos Csibi Director WWF – Romania
Gabriel Paun Agent Green Romania
Moderator Franko Petri WWF Austria

Toleranța față de tăierile ilegale de lemn în România, și nu numai, trebuie să fie zero, iar pe piață trebuie recompensați acei actori care joacă în mod corect și pedepsiți cei care nu fac acest lucru, a declarat, joi, într-o conferință de specialitate, Magor Csibi, directorul WWF-România.

Conferinta de Presa WWF ,EIA si Agent Green din Viena la data de  19 Oct.2015 !

‘Toleranța față de fenomenul tăierilor ilegale trebuie să fie zero, iar pe piață trebuie recompensați acei actori care joacă în mod corect și pedepsiți cei care nu fac acest lucru. Avem ultimele păduri virgine din Europa și peisaje unice, pe care Europa nu le are. Putem să transformăm România într-o economie modernă, dar fără să distrugem natura. S-au făcut câțiva pași în ultimele luni, dar acum trebuie să fim atenți la cât de consecvenți vom fi pe drumul acesta. În România, modelul economic trebuie să fie unul care conectează economia cu oamenii. Noi spunem că natura poate să fie apărată doar dacă creăm o conexiune reală între natură și oameni. Comunități întregi trăiesc lângă păduri de zeci de ani de zile, dar în România, mai puțin de 15% din lemnul tăiat este procesat superior’, a afirmat oficialul WWF-România.

Acesta a adăugat că organizația WWF a depus, în cursul zilei de miercuri, 21 octombrie, o plângere la autoritățile competente din Austria împotriva companiei austriece Holzindustrie Schweighofer și așteaptă lămuriri în perioada următoare.

‘Noi am citit acest raport cu mare îngrijorare și am spus că trebuie să se întâmple câteva lucruri. Am luat hotărârea să depunem plângere la autoritatea competentă din Austria, prin colegii noștri de la WWF Austria, ca să vedem dacă Holzindustrie respectă toate normele. Referitor la acest raport, acest regulament pentru lemn nu a fost implementat corect la nivelul unor țări din Uniunea Europeană. Societatea civilă trebuie să pună presiune pentru ca lemnul ilegal să nu mai existe. Și în România trebuie să fim atenți. Codul Silvic are câteva puncte care pot crea acea conexiune între natură și oameni, dar trebuie să fim foarte atenți ca acest drum poate fi continuat. Sunt mici probleme la punctele sub-secvențe. Garda Forestieră este un lucru bun, dar trebuie finanțată și sprijinită în mod corespunzător. Radarul Pădurilor este o altă parte bună a lucrurilor care se întâmplă în România’, a subliniat Magor Csibi.

Potrivit Raportului Agenției pentru Investigații de Mediu /Environmental Investigation Agency — EIA/, prezentat, joi, într-o conferință de presă, aproximativ 50% din lemnul tăiat în România a provenit, în ultimul deceniu, din surse ilegale, iar în majoritatea cazurilor investigate destinația lemnului ilegal a fost compania austriacă Schweighofer.

Rezultatele Raportului ‘Jefuirea ultimei păduri: Cea mai mare companie de procesare a lemnului din Austria, drepturi funciare și corupția din România’ este contestat de compania austriacă, aceasta precizând că este adepta prelucrării responsabile a lemnului.

‘Tăierile ilegale de lemn afectează grav pădurile, precum și întreaga industrie de prelucrare a lemnului, astfel că este în interesul tuturor să promovăm sustenabilitatea, să avem un sistem riguros și eficient de control al originii lemnului și să prelucrăm doar lemn cu documente complete și corecte, care respectă toate reglementările din România și din Uniunea Europeană’, se arată într-un comunicat de presă al companiei austriece, publicat miercuri.

În urma apariției în presă a mai multor articole care au vizat posibile nereguli produse în sectorul forestier, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Grațiela Gavrilescu a declanșat, în perioada 7 aprilie — 12 iunie 2015, un amplu control atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeș , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuți, precum și la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către operatorul economic în cauză. Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la proveniența, transportul, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora’, notează sursa citată.

La finele lunii iulie 2015, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/ a transmis Parchetului General rapoartele de control referitoare la activitatea mai multor operatori din sectorul forestier.

AGERPRES/(A, AS — autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica)

Galerie Foto: