Home / Ştiri / Asa DA - Asa NU / COMUNICAT DE PRESĂ : Boian Bărbuță – președinte Inițiativa Românilor din Serbia !
Captura : http://www.iros.ro/

COMUNICAT DE PRESĂ : Boian Bărbuță – președinte Inițiativa Românilor din Serbia !

 

Vă informăm că la Inițiativa Românilor din Serbia în data de 06 februarie 2016, în localitatea Bor, Valea Timocului, Serbia, are loc deschiderea oficială a cursurilor de limba română la Casa Românească din Timoc cu un număr de 25 copii
Casa Românească a fost inaugurată în data de 28 decembrie 2015, de ziua națională cu finanțare proprie.
Proiectul a fost aprobat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României dar am avut surpriza că în 15 noiembrie 2015, din partea lor, să stopeze derularea proiectului.
Acum suntem într-o situație delicată avem 25 de copii care vor să învețe limba română dar noi nu avem dotarea minimală: abecedare, calculator, imprimantă, videoproiector și remunerația profesorilor.
Avem rugămintea să se găsească o soluție de a ne ajuta urgent, situația fiind disperată.
Situația din Valea Timocului este cunoscută ca fiind în dezavantajul minorității române pentru păstrarea identității românești.
Nu avem școală, radio și televiziune în limba română încercând astfel prin aceste cursuri să promovăm interesele noastre privind identitatea noastră românească.
Vă invităm la deschiderea cursurilor în limba română la Bor în data de 06 februarie 2016 ora 11,00.
Prezentul comunicat a fost transmis către:
1. Președintele României Klaus Iohannis,
2. Prim Vice prim ministrul Vasile Dâncu,
3. Ministrul Lazăr Comănescu,
4. Ministrul delegat Dan Stoienescu,
5. Ambasadorul României la Belgrad Dan Banu,
6. Senatorul Viorel Badea,
7. Deputatul Eugen Tomac,
Boian Bărbuță – președinte Inițiativa Românilor din Serbia.

 

Iniţiativa Românilor din Serbia este o asociaţie culturală, de tip ONG, care îşi propune să adune laolaltă toţi factorii activi în domeniul drepturilor fundamentale ale românilor din Serbia şi să acţioneze împreună în acest sens. Boian Barbucici, preşedintele Centrului Cultural-Informativ al Românilor din Brestovaţ, preciza că se simţea nevoia înfiinţării unei astfel de asociaţii prin care să se afirme clar existenţa românilor în Serbia de nord-est, care să înlăture ambiguităţile create de numeroasele asociaţii vlaho-sârbeşti sau vlaho-româneşti, care să folosească termenul de „român” pentru toţi cei ce au ca limbă maternă, limba română. După două întâlniri, una la Brestovaţ şi alta la Doni Milanovăţ, Iniţiativa Românilor din Serbia şi-a căpătat personalitatea juridică precum şi toate drepturile şi obligaţiile legale ce decurg de aici. De acum depinde doar de noi, cetăţenii sârbi de origine română, ca vocea să ne fie auzită de toţi cei care se tem să accepte că existăm şi că avem nevoie, ca şi ei, de drepturi fireşti: dreptul la învăţarea limbii materne, dreptul la credinţă în limba noastră, dreptul la presă în limba română.
Iar acest site va fi mijlocul „Iniţiativei” de a comunica permanent cu lumea.
Să fie într-un ceas bun!
Acum ori niciodată!

 

SURSA : http://www.iros.ro/