Home / Blog / ” Cătana muscălească” Ivan Turbincă a distrat publicul nord-bucovinean.
http://euromedia-ucraina.blogspot.co.at/2015/10/revista-presei-nord-bucovinene-de-limba.html

” Cătana muscălească” Ivan Turbincă a distrat publicul nord-bucovinean.

Ori de câte ori am fericita ocazie să privesc vreo piesă jucată de actorii Teatrului ” Mihai Eminescu” din Botosani, pe bune savurez cu nesaţ din arta teatrală românească, demnă de toată lauda. Aşa a fost şi săptămâna trecută, când maieştrii teatrului botoşănean l-au adus pe scena Teatrului muzical-dramatic  ” Olga Kobîleanskaia”  din Cernăuţi pe  ” Ivan Turbincă” al lui Ion Creangă.

Ori de câte ori am fericita ocazie să privesc vreo piesă jucată de actorii Teatrului “Mihai Eminescu” din Botoşani, pe bune savurez cu nesaţ arta teatrală românească, demnă de toată lauda. Aşa a fost şi săptămâna trecută, când maieştrii teatrului botoşănean l-au adus pe scena Teatrului muzical-dramatic “Olga Kobîleanskaia” din Cernăuţi de o “cătană” muscălească care în viziunea autorilor scenariului s-a mai întâlnit în unele momente cu personaje din alte poveşti ale lui Ion Creangă, cum ar fi Păcală sau cel din  ” Prostia omeneasca”, ce cară soarele în casă cu oborocul( coş din nuiele sau ciubăraş). Apoi şi în blagoslovita de Dumnezeu turbincă a lui Ivan a fost găsite “posibilităţi” ca să încapă  toţi acei de la talpa iadului, şi aceasta atunci când mă gândeam, oare cum o vor face? Mai mult decât atât, dansurile moderne ale măştilor au îmbogăţit prezentarea, plasându-l pe spectator în acea lume cu toate farmecele ei.

Un alt moment îmbucurător a fost faptul că sala Teatrului cernăuţean, cu toate balcoanele ei, cred că demult nu a văzut atâta lume. A fost supraaglomerată, până la refuz, de vârstnici  şi copii. O profesoară căuta să-şi convingă discipolii cu care a venit să se aşeze câte doi pe un loc, explicându-le că nu există alte posibilităţi.

Teatrul ” Mihai Eminescu” s-a aflat la Cernauţi datorită unui proiect realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, Consiliului Municipal şi Primăriei Municipiului Botoşani în parteneriat cu Societatea de cultură românească  din regiunea Cernăuţi.

Coregrafia spectacolului a aparţinut Victoriei Bucun, iar scenografia lui Mihai Pastramagiu. Spectacolul a fost pus în scenă de Ion Sapdaru.

Spectacolul a fost pus în scenă de Ioan Sapdaru. Mai rămâne să spun ca harnicul ziarist Gabriel Balaşa de la “informatorul Moldovei”  n-a lipsit nici de la această sărbătoare de suflet, venind încă şi încă odată alături de noi pentru a-şi îmbogăţi trăistuţa de ziarist cu noi elemente( reportaje) din viaţa românilor nord-bucovineni.

                                                                                                                                            Nicolae Şapcă

                                                                                                                      Foto: Nicolae Hăuca( Euromedia)