Home / Ştiri / Diaspora / Campanie de informare privind votul prin corespondenţă
Foto: RFI

Campanie de informare privind votul prin corespondenţă

Guvernul României va iniţia o campanie de informare în diaspora privind votul prin corespondenţă, anunță noul ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Dan Stoenescu, într-un interviu acordat RFI România. Ministrul precizează că legea votului prin corespondenţă în forma adoptată de Parlament este pertinentă:

“Luând în considerare legislaţiile electorale din alte ţări, formula actuală de organizare a votului prin corespondenţă consider că este pertinentă. Dincolo de orice, este important să existe condiţii care să asigure securitatea corespunzătoare a votului”.

Dan Stoenescu anunţă o campanie de popularizare a votului prin corespondenţă:

“Noi vom sprijini popularizarea votului prin corespondenţă (…), eforturile noastre se vor concentra în vederea realizării unei campanii de informare privind exercitarea votului prin corespondenţă. Această campanie va prezenta simplificat şi etapizat întregul proces. Aici mă refer spre exemplu la sesiuni de informare asupra posibilităţilor exprimării dreptului la vot prin corespondenţă şi la promovarea în mediul online a unor materiale care să prezinte paşii pentru înscrierea în Registrul Electoral”.

“Eu sunt conştient că există anumite chestiuni ce ar putea fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, însă Departamentul Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni nu este Legislativul, noi suntem parte a Guvernului României, dar încercăm să prezentăm aceste legi, astfel încât cât mai mulţi români să beneficieze de această nouă formă de vot şi să le permitem să-şi exercite un drept constituţional”, spune ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni.

 

“Ce s-a întâmplat în trecut este inacceptabil”

Întrebat dacă poate da asigurări că românii din străinătate vor avea condiţii bune de vot la alegeri, Dan Stoenescu a răspuns:

“Eu nu sunt cel care organizează direct secţiile de votare din străinătate. Ceea ce vă pot asigura este că voi urmări cu mare atenţie felul în care se vor organiza aceste secţii de votare în străinătate şi mă voi asigura că toţi românii vor avea dreptul să voteze. Vom evita toate problemele care au avut loc în trecut şi Guvernul României se va apleca asupra acestei probleme cu mare atenţie. Ce s-a întâmplat în trecut este inacceptabil şi îmi exprim toată speranţa că nu se va mai repeta”.

Întrebat dacă asta va însemna mai multe secţii de vot în străinătate, ministrul delegat a răspuns:

“Mi se pare normal să existe secţii de vot mai multe în străinătate, pentru ca românii, indiferent unde se află ei, să voteze. Este o chestiune normală şi sunt sigur că cei care se vor ocupa de acest lucru vor lua în calcul”.