Home / Lifestyle / AMANDINE RETETA ORIGINALA DE COFETARIE
Captura :savoriurbane.com

AMANDINE RETETA ORIGINALA DE COFETARIE

Amandine reteta originala de cofetarie. Prajitura Amandina cu crema de cacao si glazura de fondant, cu aroma de rom autentic si blaturi insiropate. Reteta autentica din Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri (din anii ’60), asa cum o stim cu totii din copilarie. Veti fi surprinsi cat de usor se prepara si ce ieftina e!
Nu are crema ganache de ciocolata cu frisca si nici glazura de ciocolata topita. Nu are cacao nici macar in blat! Cum asa? Uite asa. Blaturile de cofetarie zise „colorate” se colorau cu sirop de zahar ars…dar ars, negru. Daca vreti neaparat ca blatul sa fie mai inchis la culoare puteti pune o lingura de cacao in el (desi reteta originala nu are asa ceva). Amandina trebuie sa aiba gust de caramel, cacao si rom. Amandinele originale au 3 foi si 2 straturi de crema. Componentele sunt: blatul colorat, siropul, crema si glazura.

Am respectat intru totul Amandine reteta originala de cofetarie si mi-am dat seama unde se fura in ultimii ani (inclusiv in prezent): in primul rand la zahar (amandinele originale sunt groaznic de dulci), la sirop (in zilele noastre se pune de 3 x mai mult sirop decat la original – stiti si voi ca Amandinele mustesc de sirop – adica de apa cu zahar) si la crema de unt cu fondant si cacao (se inlocuiest untul cu gretoasa margarina).

Pe de alta parte, citind diverse „retete de amandine” de pe internet, am constatat ca se deraiaza rau de tot de la original ajungandu-se la umpluturi tip ganache, praf de copt in blaturi, creme din unt sau margarina frecate cu zahar si cacao cruda (???? – asa ceva nu exista! cacaoa trebuie intotdeauna oparita, gatita – pentru a-si dezvolta culoarea si aroma si pentru a fi digerabila). Le lasam deoparte pe toate acestea si incercam sa facem Amandine reteta originala.

Am folosit o tava de 23 x 33 cm si 5 cm inaltime si au rezultat 20 de bucati Amandine de 5 x 5 cm si 100 g fiecare (asta e cica stasul) – adica cca 2 kg de prajituri finite. Au mai cazut margini la indreptare asa ca am scos fix 20 de bucati frumoase (oricum nu se arunca nici marginile, se papa imediat).

OBSERVATIE

Aceste amandine mi s-au parut excesiv de dulci! Mai jos este reteta exact asa cum apare in Retetarul de cofetarie dar…. data viitoare am sa folosesc mai putin zahar – adica doar 90 g de zahar tos in blat (in loc de 170 g) si 70 g zahar la siropul pentru trampat (in loc de 154 g). Crema si glazura de fondant sunt suficient de dulci.

Aici gasiti intreaga colectie de „Retete de Cofetarie Autentice” testate de noi.

Sursa si mai departte : http://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/