Home / Ştiri / Diaspora / Adio circulație cu buletinul! Regulile Schengen vor fi schimbate
Foto: blog.streitcouncil.org

Adio circulație cu buletinul! Regulile Schengen vor fi schimbate

Statele membre ale Uniunii Europene au decis sa inaspreasca ‘imediat’ controalele la frontierele externe ale blocului comunitar asupra tuturor persoanelor, informează ȘtirileProTV.ro. Aceste controale se refera inclusiv la cetatenii europeni, au afirmat surse din cadrul UE, citate de AFP. Comisia Europeana va prezenta pana la sfarsitul anului o propunere de reforma a Codului frontierelor Schengen, dupa cum a anuntat minsitrul francez de interne.

Concret, autoritatile europene ar putea reintroduce controlul pasapoartelor pentru cetatenii UE care calatoresc in spatiul Uniunii. Mai mult, cetatenii europeni ar putea fi supusi unor “controalele detaliate sistematice”, care se aplica in prezent doar persoanelor din afara Uniunii. Ministrii europeni au decis astfel sa puna presiune asupra Comisiei Europene pentru ca aceasta “sa propuna o revizuire punctuala a Codului Schengen”.

Decizia a fost luata la reuniunea extraordinara de la Bruxelles a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), solicitata de Franta pentru a coordona raspunsul comun european in fata amenintarii teroriste, in urma atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris soldate cu 129 de morti si 350 de raniti.

Statele membre ale UE au cerut de asemenea revizuirea rapida a regulilor Spatiului Schengen, pentru ca acestea sa permita realizarea de ‘controale sistematice asupra cetatenilor europeni’, in contextul in care controalele detaliate sistematice se aplica in prezent doar persoanelor din tari terte, au adaugat sursele citate.

Guvernele “s-au angajat sa introduca imediat controalele sistematice si coordonate necesare la frontierele externe, inclusiv asupra persoanelor care se bucura de libertatea de circulatie“, conform concluziilor reuniunii care nu fusesera inca adoptate, dar care fac obiectul unui consens, potrivit surselor citate.

O decizie similara a mai fost luata in februarie, insa aceasta nu a fost aplicata intr-o masura corespunzatoare, a explicat pentru AFP o sursa europeana. In primul rand, “pentru ca aceste controale asupra cetatenilor din UE sa poata deveni cu adevarat sistematice, asa cum cere Franta, trebuie revizuit Codul Schengen”, a subliniat sursa mentionata.

In plus, s-a discutat si despre infiintarea unei noi agentii de informatii, unde ar urma sa fie centralizate datele despre persoanele suspecte de terorism.

Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru Afaceri Interne: “Este momentul sa facem un pas inainte si sa cream o agentie Europeana de Informatii” .

Ministrul belgian de Interne, tara careia i s-a reprosat ca nu a comunicat autoritatilor franceze informatii despre doi dintre teroristii care au actionat pe 13 noiembrie, spune ca incearca sa previna gafe similare.

Jan Jambon, ministrul belgian de Interne: “Am anuntat in Parlament un pachet de 18 masuri suplimentare de combatere a terorismului.”

Noile masuri vin in contextul in care autoritatile din toate tarile europene sunt in stare de alerta. In plus, vineri, seful serviciilor germane de securitate a declarat ca tara sa este tinta unei amenintari extrem de serioase din partea Statului Islamic.

Romania este reprezentat la Consiliul JAI de ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba.

 

Controale mai aspre la granițe

La ora actuală, vameșii se mulțumesc adesea cu un simplu control vizual al pașapoartelor resortisanților europeni, atunci când aceștia intră sau ies din Spațiul Schengen.

„Măsura are caracter temporar, scopul fiind prevenirea tranzitării frontierei de către persoane provenite din state aflate în zonele de conflict care pot derula activități ce reprezintă o amenințare reală la adresa securității interne și externe”, precizează un comunicat de presă Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).

Potrivit IGPF, au fost dispuse toate măsurile aflate în competența instituției pentru reducerea timpilor de așteptare și asigurarea unui control operativ și civilizat. Poliția a luat măsuri de suplimentare a personalului care își desfășoară activitatea la verificarea documentelor și de creștere a numărului arterelor de control din punctele de frontieră.

„Pentru evitarea aglomerărilor, Poliția de Frontieră Română recomandă participanților la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniță, astfel încât să se preîntâmpine apariția suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt”, se arată în comunicatul IGPF.

Reformă a spațiului Schengen

Comisia Europeana va prezenta ‘pana la sfarsitul anului o propunere de reforma a Codului frontierelor Schengen’, astfel incat sa poata fi intreprinse controale sistematice asupra cetatenilor Uniunii Europene la frontierele externe ale UE, a anuntat vineri ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve, cu prilejul reuniunii extraordinare de la Bruxelles a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), solicitata de Franta in urma atacurilor de la 13 noiembrie de la Paris, transmite AFP.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne: “Cerem intarirea granitelor externe ale Uniunii Europene si sporirea implicarii agentiei Frontex. De asemenea, avem nevoie de un controlul mai eficient la granitele din interiorul UE , pentru ca teroristii traverseaza aceste granite. Nu mai putem astepta in legatura cu aceste probleme. Este urgent.”

Aceasta reforma trebuie ‘sa permita controale sistematice si obligatorii, la toate frontierele externe si asupra tuturor persoanelor care intra in Spatiul Schengen, inclusiv asupra beneficiarilor dreptului la libera circulatie’, a adaugat Cazeneuve.

Potrivit acestuia, ‘controalele vor trebuie facute prin consultarea obligatorie a bazelor de date nationale si europene, precum SIS (Sistemul de Informatii Schengen) si bazele de date ale Interpol, ce contin date cruciale despre semnalmentele jihadistilor si mandatele de arestare internationale’.

Aceste modificari nu se vor dovedi eficiente decat ‘daca va exista un mai bun schimb de informatii intre statele membre si o alimentare in timp real a bazelor de date europene’, a subliniat ministrul de interne al Frantei.

El a precizat, intr-o conferinta de presa la Bruxelles, ca Franta va mentine controalele la frontiere, instituite in urma cu o saptamana, ‘atat timp cat amenintarea terorista o va impune’. ‘Este vorba despre protejarea si securitatea francezilor intr-un context de amenintare foarte ridicat’, a insistat Bernard Cazeneuve.